Domácí žitné rohlíky s medem
Máš chuť na pravé, domácí, hutné, zdravé, žitné rohlíky? Je to velmi jednoduché, pojďme na to!
Co budeme potřebovat?
(cca. 10 porcí / rohlíků)
• 500 g mouky a to v poměru: 250 g špaldové mouky* a 250 g žitné mouky jemně mleté* nebo chlebové
- anebo si naše žito v bio kvalitě* doma můžeš namlít :)
• 20 g čerstvého droždí anebo žitný kvásek, bio*
• 12 g himalájská sůl, růžová*
• 1 polévkovou lžíci českého medu*
• 300 ml mandlového mléka*
• 50 g Českého ghíčka bio*
• na posypání: český mák modrý*, kmín celý bio*, lněné semínko zlaté bio*
* = proklik produktu
Jak budeme postupovat?
● Nejdříve si připravíme kvásek. Do 100 ml mandlového mléka přidáme droždí anebo kvásek a důkladně rozmícháme metličkou. Poté přidáme polévkovou lžíci špaldové mouky a medu. Vše společně zamícháme a přiklopíme utěrkou na cca. 15 minut.
● Mezitím si připravíme větší mísu, ve které smícháme špaldovou a žitnou mouku. Vedle mísy si připravíme himalájskou sůl, ghí máslo, med a mandlové mléko.
● Po 15 minutách by nám měl vzniknout kvásek. Pokud nenapění, žádnou paniku :-)... Kvásek nalijeme do mísy, kde máme připravené mouky. Poté přilijeme zbytek mléka, přidáme sůl, med a povolený tuk (ghí). Důkladně všechny ingredience propracujeme.
● Nepospíchejte s přidáváním mouky či mléka. Vše důkladně promíchejte. Savost každé mouky je rozdílná, takže dle potřeby přidejte mouku či mandlové mléko. Je zapotřebí, aby se nám těsto nelepilo na ruce a dobře se s ním pracovalo.
● Hotové těsto necháme kynout - cca. 1 hodinku, ale klidně i více. Mezitím si můžeme připravit suroviny na posypání (sůl, kmín, mák, lněné semínko).
● Po cca. 1 hodince vyjmeme těsto z mísy a rozdělíme si jej na 90 - 100 g porce. Doporučujeme tyto porce rozdělit na dřevěném prkénku (dénku :D). Poté jednotlivé porce vezmeme do ruky, uděláme menší kouly, prstama těsto proporcujeme na tenkou placku a srolujeme do válečku.
● Připravené rohlíky (válečky) dáváme postupně na plech s pečícím papírem. Rohlíky před pečením potřeme vajíčkem, posypeme mákem, solí, lněným semínkem a kmínem.
● Necháme rohlíky krátce kynout na plechu, než se nám rozpálí trouba. Je zapotřebí je nechat krátce nakynout, aby prudkým zvýšením teploty nepopraskaly.
● Pečeme na 200 °C do zlatova, přibližně 20 až 25 minut. Doporučujeme horkovzdušné pečení.