Domácí žitné rohlíky s medem

Máš chuť na pravé, domácí, hutné, zdravé, žitné rohlíky? Je to velmi jednoduché, pojďme na to!

rohliky 1

 

Co budeme potřebovat?
(cca. 10 porcí / rohlíků)

• 500 g mouky a to v poměru: 250 g špaldové mouky* a 250 g žitné mouky jemně mleté* nebo chlebové
- anebo si naše žito v bio kvalitě* doma můžeš namlít :)

• 20 g čerstvého droždí anebo žitný kvásek, bio*
• 12 g himalájská sůl, růžová*

• 1 polévkovou lžíci českého medu*
• 300 ml mandlového mléka*

• 50 g Českého ghíčka bio*
• na posypání: český mák modrý*, kmín celý bio*, lněné semínko zlaté bio*

 * = proklik produktu

rohliky 2

final_230x230

Jak budeme postupovat?

● Nejdříve si připravíme kvásek. Do 100 ml mandlového mléka přidáme droždí anebo kvásek a důkladně rozmícháme metličkou. Poté přidáme polévkovou lžíci špaldové mouky a medu. Vše společně zamícháme a přiklopíme utěrkou na cca. 15 minut.

● Mezitím si připravíme větší mísu, ve které smícháme špaldovou a žitnou mouku. Vedle mísy si připravíme himalájskou sůl, ghí máslo, med a mandlové mléko.

● Po 15 minutách by nám měl vzniknout kvásek. Pokud nenapění, žádnou paniku :-)... Kvásek nalijeme do mísy, kde máme připravené mouky. Poté přilijeme zbytek mléka, přidáme sůl, med a povolený tuk (ghí). Důkladně všechny ingredience propracujeme.

● Nepospíchejte s přidáváním mouky či mléka. Vše důkladně promíchejte. Savost každé mouky je rozdílná, takže dle potřeby přidejte mouku či mandlové mléko. Je zapotřebí, aby se nám těsto nelepilo na ruce a dobře se s ním pracovalo.

● Hotové těsto necháme kynout - cca. 1 hodinku, ale klidně i více. Mezitím si můžeme připravit suroviny na posypání (sůl, kmín, mák, lněné semínko).

● Po cca. 1 hodince vyjmeme těsto z mísy a rozdělíme si jej na 90 - 100 g porce. Doporučujeme tyto porce rozdělit na dřevěném prkénku (dénku :D). Poté jednotlivé porce vezmeme do ruky, uděláme menší kouly, prstama těsto proporcujeme na tenkou placku a srolujeme do válečku.

● Připravené rohlíky (válečky) dáváme postupně na plech s pečícím papírem. Rohlíky před pečením potřeme vajíčkem, posypeme mákem, solí, lněným semínkem a kmínem.

● Necháme rohlíky krátce kynout na plechu, než se nám rozpálí trouba. Je zapotřebí je nechat krátce nakynout, aby prudkým zvýšením teploty nepopraskaly.

Pečeme na 200 °C do zlatova, přibližně 20 až 25 minut. Doporučujeme horkovzdušné pečení.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení