Tento tradiční recept vás přenese do dob starých mateří, kdy se zelníky pekly voňavé a křupavé. Jde o tradiční jídlo, které si zamilujete nejen jako hlavní jídlo, ale také jako chutnou svačinu anebo přílohu.
Na našich sociálních sítích najdeš také video recept.
- video recept najdeš: ZDE
Co budeme potřebovat? (na 10 ks)
Na těsto:
Na nádivku:
K potření:
Můžeš nakoupit: ZDE
👩🏻🍳 Jak budeme postupovat?
-
V misce si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme kvásek 10 minut odpočívat, dokud nezačne pěnit.
-
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme jemné a hladké těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat trochu mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
-
Než těsto kyne, připravíme si zelnou nádivku. Kysané zelí scedíme a nakrájíme na menší kousky, aby se lépe plnilo. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibuli, dokud nebude zlatavá. Poté přidáme pokrájené zelí a spolu restujeme, dokud zelí nezměkne a nezačne vonět. Dochutíme solí a mletým pepřem. Necháme nádivku lehce vychladnout.
-
Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme ho na tloušťku cca. 0,5 cm. Těsto nakrájíme na 10 stejných čtverců. Do středu každého čtverce vložíme lžíci zelné nádivky. Zabalíme ho do tvaru buchty, okraje dobře stlačíme, aby nádivka nevytékala.
-
Hotové zelníky položíme spojem dolů na plech vystlaný pečícím papírem. Necháme je ještě 15 minut podkynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
-
Kapustníky před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby měly pěkný lesklý povrch. Pečeme v předehřáté troubě 25 - 30 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
-
Upečené zelníky necháme vychladnout na mřížce. Můžeme je podávat teplé nebo studené – chutnají skvěle v obou případech!
Dobrou chuť! 😋