Kokosová bábovka s bílou čokoládou
Co budeme potřebovat?
• 150g kokosové mouky*
• 100g hladké špaldové mouky*
• 120g oblíbeného sladidla* (xylitol, třtinový cukr..)
• 1 polotučný tvaroh ve vaničce
• 50g másla / kokosového oleje* (rozpuštěné, vychladlé)
• 200ml kokosového mléka* - nebo může být mandlové/klasické
• 150ml vody
• 4 střední vejce
• špetka soli*
• 1 prášek do pečiva bez lepku*
• citronová kůra* z 1 citronu
• vanilková pasta/aroma (není nutná) - je možné použít vanilkový cukr*
Na dokončení:
• 80g bílé čokolády*
• 30g kokosových chipsů* nebo strouhaného kokosu*
* = proklik produktu
Jak budeme postupovat?
● 30 minut před pečením si vyndáme z lednice tvaroh, vejce, a mléko. Oddělíme žloutky od bílků, přidáme špetku soli a vyšleháme z bílků tuhý sníh. Žloutky vyšleháme společně se sladidlem do pěny, přidáme studené rozpuštěné máslo, tvaroh, citron. kůru, vanilku a prošleháme - pak vmícháme všechny sypké suroviny.
● Postupně přidáme tekutiny -> mléko + vodu a prošleháme.
● Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto bude hustší než klasické, je to tak správně - nebojte se toho, kokosová mouka saje hodně vody.
● Pokud nemáme silikonovou formu, vymažeme ji máslem a vysypeme kokosem/hrubou moukou (nebo jak jsme zvyklí). Těsto přendáme do formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170° cca 1 hodinu.
● Během pečení troubu zbytečně neotvírejte, aby bábovka nespadla a z formy nevyklápějte hned horkou, počkejte než bude vlažná, pokud by to šlo hůř, otočte na rovnou plochu a přikryjte mokrou utěrkou - bábovka se krásně vyklopí.
● Nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme kokosem. Bábovku uchováváme v ledničce.