Ořechovo-jablečný koláč bez lepku
Vyzkoušej dokonalé spojení vlašských ořechů a šťavnatých jablek.
Co budeme potřebovat?
• 300 g vlašských ořechů
• 180 g banánové mouky
• 115 g ghí masla
• 100 g třtinového cukru
• 10 ml medu
• 4 kapky vanilkového extraktu
• 1 lžička mleté skořice
• 4 středně velká jablka
• 10 ml citrónové šťávy
Jak budeme postupovat?
● Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte pečící formu (většinou 23 cm).
● V misce smíchejte jemně pomleté ořechy, mouku, měkké máslo, cukr, med, vanilkový extrakt a špetku soli.
● Vypracujte těsto, které lze snadno formovat. Je-li příliš suché, přidejte trochu vody.
● Jablka oloupejte, vyřízněte jádra a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte plátky jablek s citrónovou šťávou, cukrem a mletou skořicí.
● Ořechové těsto rozložte rovnoměrně do formy a na vrch pokládejte jablka. Posypte vlašskými ořechy (hrubě nasekanými).
● Koláč pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, nebo dokud koláč nezíská zlatohnědou barvu a jablka jsou měkká.
● Před krájením a servírováním nechte koláč vychladnout.
Dobrou chuť!