Potravinové intolerance u dětí
Potravinové intolerance jsou strašákem nejen u dospělých, ale také u dětí. A dokonce jsou častější než alergie. Mnoho lidí si tyto pojmy plete, proto je důležité upozornit, že se jedná o dva rozdílné problémy. Potravinové alergie jsou tvořeny imunitním systémem. Potravinové intolerance jsou neimunitního charakteru. Existuje riziko zlé diagnózy, která může vést k nevhodným dietám se závažným výživovým nedostatkem.
Stravovací návyky, které si vytváříme v dětství, ovlivňují naše zdraví po celý život. Vznik chronických problémů má základ v dětském věku. U malých dětí je diagnostika náročnější, jelikož mají daleko mírnější příznaky než dospělý. Děti trápí spíše kožní, autoimunní těžkosti, ale i trávicí problémy – ty jsou však méně časté.
Pokud dítě trpí výše zmíněnými problémy, je vhodné si udělat test na potravinové intolerance Food Detective nebo Food Print a na základě výsledků upravit stravu. Vhodně zvolená strava dokáže ulevit od kožních problémů, ale dokáže i nastartovat správné fungování imunitního systému.
Které potraviny se nejčastěji vyskytují?
U dětí je pšenice důležitým zdrojem energie, proto je velmi důležité poskytnout dítěti alternativu, která uspokojí potřebu makroživin a mikroživin (tiamin, niacin, riboflavin, železo a kyselina listová), které se nenacházejí v ovoci a zelenině. Vajíčka nabízejí bílkoviny (bohaté na esenciální aminokyseliny), vitamíny a esenciální minerály. Luštěniny poskytují bílkoviny v dobré biologické kvalitě, obsahují také komplexní sacharidy, nenasycené tuky, jsou bohaté na vlákninu, minerály (fosfor a vápník) a vitamíny skupiny B. Pokud se ze stravy vyloučí všechny živiny, třeba jen dočasně, je potřebné ve stravovacím pláně poskytnout potřebné živiny z alternativních zdrojů.
Tipy jak pomoci
Jedním ze stravovacích problému u dětí s potravinouvou citlivostí jsou snidaně. U nás na MámeChuť Raw & Bio e-shopu, si dokážete vybrat ze široké nabídky snídaňových kaší, anebo doplňků ke snídani jako jsou například oříškové krémy a v neposlední řadě nezapomínat na nějaké to ovoce. Děti mají hlavně v oblibě lyofylizované ovoce (jahody, ananas, maliny, švestky, dračí ovoce), které obsahují vitamíny a minerály dostupné v daném ovoci, ale také zároveň radikálně nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Stejně tak různé křupky – pohankové, rýžové a další. Už si stačí jen správně vybrat a vyhrát se s vyváženou stravou.
Jestliže máte skutečné podezření, že dítě trpí potravinovou citlivostí, vyzkoušejte jeden z testů na potravinovou senzitivitu od našeho partnera Vital Life a na základě výsledků upravte stravu tak, aby nechyběly potřebné živiny. Ať jsou Vaše dětičky zdravé a odolné vůči různých nemocem.
Zdroje:
https://raisingchildren.net.au/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6215327/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8152468/