EXKLUZIVNÍ SLEVA 30 % na 🌰 kešu ořechy, natural, W320 od značky MámeChuť. 🌰 Platí do vyprodání zásob. NOVINKA: připravujeme pro vás zcela nový e-shop.

Klíčení, postup a benefity pro naše zdraví

Domácí klíčení se stává čím dál tím více populárním a není se čemu divit! Představují totiž spoustu pro nás prospěšných látek. Naklíčit se navíc dá skoro cokoliv a výsledek našeho snažení se dá velmi jednoduše zařadit do spousty pokrmů. Díky téhle zdravé ozdobě lze i z docela obyčejného pokrmu udělat netradiční, oku i chuti lahodící umělecké dílo!

VŠECHNY KLÍČKY A VĚCI KE KLÍČENÍ NALEZNETE ZDE*

klicky_clanek
Zdravotní benefity

Klíčky obsahují nezpočet mikro živin, které jen tak nenajdete. Proces klíčení je vlastně přípravou semínka (cokoliv, co se chystáme klíčit) na to, že se začne přeměňovat na rostlinu. K tomu využije část škrobu, což vede k většímu množství nutrientů v klíčku (konkrétně folátu, hořčíku, zinku, vitaminu C a bílkovin). Zároveň využije fytát, který by při konzumaci nenaklíčené potraviny snižoval vstřebatelnost těchto látek.

Co lze klíčit?

Je toho opravdu hodně, co jde naklíčit, od luštěnin po obiloviny a semínka. Nejoblíbenější jsou hrášek, pohanka, fazole adzuki, ředkvička, hořcice, čočka nebo fazole mungo. Ořechy a semínka můžeme jen namočit pro snížení obsahu fytátu, nebo je nechat v klíčící misce ještě nějakou dobu, nicméně nikdy úplně nevyklíčí. Jejich chuť se bude měnit s dobou, proto ochutnávejte a najděte tu ideální dobu podle sebe! Namáčení je fajn např. pro mandle, kešu, slunečnicová nebo dýňová semínka.

Proč klíčit doma?

I přesto, že je klíčení výživově přínosné, není bez rizik. Během tohoto procesu musí být semínko ve vlhkém prostředí, což je vhodné pro bakterie Salmonelly a E. Colli. Pokud se ale dodržuje pár základních pravidel, není se čeho bát! Stačí klíčky proplachovat důsledně a dostatečně často čistou vodou, při manipulaci si umývat ruce a hotové je skladovat v lednici. Důležité je mít také bezpečná semínka. Pokud klíčíte doma máte vždy vše z tohoto pod kontrolou, a také hodně ušetříte, jelikož v obchodě bývají hotové klíčky dost drahé.

klíčící Biomiska, trojpatrová nakličovací miska*

- klíčící sady včetně osiv a tkaniny, MicroFeeld*

- klasická zavařovací sklenice

biomiskamicrofeelds minima

Mouka z klíčků

Pokud byste se přecejen báli konzumovat klíčky v syrovém stavu, můžete z nich vyrobit mouku a tu použít např. při výrobě chleba. K tomuto účelu necháme naklíčit opravdu jen krátce, následně sušíme a rozemeleme na mouku.
 

Postup s klasickou zavařovací sklenicí:

Do otevřené sklenice nebo klíčící misky dáme 1 díl semínek ku 2 dílům vody a necháme louhovat asi 8h (pohanka, quinoa a divoká rýže stačí 1h). Poté vodu slijeme a klíčky propláchneme. Nyní si dáme přes hrdlo sklenice nějakou látku, nejlépe síťovinu a upevníme gumičkou. Sklenici položíme do misky hrdlem dolů, aby mohly odkapat poslední zbytky vody. Mělo by to být neuzavřené místo s nepřímým slunečním svitem, například kuchyňská linka. Proplachování je potřeba dělat 2x denně, dokud neuvidíme první malé klíčky (2-5 dní), poté můžeme konzumovat, nebo ještě chvíli nechat klíčit, podle toho, jak moc chceme klíčky velké.

kliceni 1

Je to plíseň?

Plísni se můžeme vyhnout důkladným a pravidelným proplachováním. Pokud ale vidíte na klíčcích něco, co VELMI BLÍZCE připomíná plíseň, nepropadejte ještě panice. Mohou to být jemné chloupky, které jsou součástí některých klíčků. Objevuje se tato „možná plíseň“ jen pokud jsou klíčky suché a po namočení náhle zmizí? Pak jsou to pravděpodobně tyto chloupky. Dobrým ukazatelem je také čich, plíseň totiž zapáchá, chloupky klíčků ne.

Zajímavost pro biohackery: sulforafan

Sulforafan je chemická sloučenina vyskytující se v brukvovité zelenině. Např. v brokolici, pak choi nebo zelí. Tato látka a její zdravotní benefity je v současnosti předmětem mnoha studií, z nich některé poukazují na pozitivní účinky na diabetes mellitus (cukrovku) 2. typu, snížení zánětu v těle a s tím související benefity pro zdraví srdce a potenciální protirakovinotvorné účinky.

A jak to souvisí s klíčky? Brokolicové klíčky obsahují až 40x více glukorafaninu, který je prekurzorem pro sulforafan. Pokud narušíme strukturu rostliny např. rozžvýkáním, aktivuje se enzym myrosináza, která přemění glukorafanin na sulforafan. Ještě lepší je dát brokolicové klíčky nejdříve do mrazáku, tím se opět naruší struktura a aktivuje se enzym myrosináza, a pokud chcete obsah enzymu myrosinázy ještě maličko více vylepšit, přidejte semínka hořčice.

Klíčení a zdraví zdar a nezapomínejte pravidelně proplachovat!