10 způsobů, jak si připravit avokádo

Avokádo je SuperPotravina

Avokádo okouzlilo kuchyně po celém světě svou jemnou chutí, máslovou konzistencí a neuvěřitelnou univerzálností. Díky své krémové textuře dokáže proměnit i jednoduché jídlo v dokonalý gurmánský zážitek. Přinášíme rozsáhlého průvodce deseti oblíbenými způsoby přípravy avokáda. V článku najdeš také tipy, jak vybírat zralé avokádo, jak ho skladovat a další inspiraci, aby se stalo stálou součástí tvé kuchyně.

5

Historie

Avokádo má fascinující příběh, který sahá tisíce let zpět. Jeho původ je spojen s oblastmi dnešního Mexika a Střední Ameriky, kde bylo pěstováno dávno předtím, než se o něm dozvěděl zbytek světa. První zmínky o avokádu pocházejí z doby starých civilizací, které považovaly toto ovoce za vzácný dar přírody. Díky své jemné chuti a bohaté struktuře se stalo běžnou součástí jídelníčku i obřadních pokrmů.

Jak správně vybrat a připravit avokádo

Než se pustíš do samotných receptů, vyplatí se vědět, jak poznat dokonale zralé avokádo. Pomůže ti jemný stisk. Zralé avokádo je měkké, ale ne příliš. Pokud nechce dozrát, nech ho několik dní v misce s jablkem nebo banánem. Po otevření potřete dužinu citronovou nebo limetkovou šťávou, aby si zachovala svěží barvu.

1

A tady je těch slíbených 10 způsobů:

1. Guacamole

Guacamole je ikonická mexická specialita, která staví avokádo do hlavní role. Rozmačkej zralé avokádo a smíchej ho s limetkovou šťávou, Solí, cibulí, rajčaty a Koriandrem. Chilli papričky, nebo Chilli BIO vločky přidají šmrnc. Podává se k tortillám, nachos nebo jako doplněk k mexické kuchyni. Guacamole je skvělé i jako pomazánka k čerstvému pečivu nebo jako doprovod k pečené zelenině.

    2. Avokádový toast

    Avokádový toast se stal symbolem jednoduchého a přitom lahodného jídla. Na opečený chléb rozetři rozmačkané avokádo a dochuť solí, Pepřem BIO mletým, chilli nebo limetou.
    Pro ještě bohatší verzi přidej vejce, rajčata, nakládanou cibuli nebo feta sýr. Skvělým doplňkem je i Klíčená semínka, která dodají zajímavou strukturu a vizuální efekt.

    4

      3. Avokádový smoothie

      Avokádo dodá smoothie krémovou konzistenci a zdravé tuky. Skombinuj avokádo s banánem, špenátem, mandlovým mlékem a medem pro sladký a výživný nápoj. Případně můžeš přidat kakao pro čokoládovou verzi.

        4. Plněné avokádo

        Plněné avokádo vyniká jednoduchostí a skvělou prezentací. Rozkroj avokádo, vyndej pecku a doprostřed vlož ochucenou náplň.

        Oblíbené kombinace:

        • tuňáková směs
        • kuřecí salát
        • zeleninová salsa
        • hummus nebo fazolová pasta

        Jedná se o rychlý a efektní způsob, jak připravit lehký oběd nebo svačinu.

        5. Avokádová zmrzlina

        Tento dezert tě překvapí svou jemností. Smíchej avokádo s Kokosovým mlékemXylitolem a limetou. Poté vlož směs do mrazáku. Výsledkem je krémová pochoutka, která se krásně hodí k letním dnům.

        TIP od MámeChuť: Podávej s lyofilizovanými Jahodami nebo kousky Broskve.

        2

        6. Avokádová vejce

        Jednoduchým způsobem, jak si připravit zdravou snídani, je pečené vejce v avokádu. Rozkroj avokádo na polovinu, odstraň trochu dužiny, aby sis vytvořil místo na vejce a rozbij do středu vejce. Peč v troubě na 180 °C přibližně 15 minut, dokud vejce neztuhne. Můžeš přidat Sůl, Pepř a bylinky podle chuti.

          7. Avokádové těstoviny

          Avokádo můžeš použít i jako základ na omáčku k těstovinám. Rozmačkej avokádo s bazalkou, česnekem, Olivovým olejem a citrónovou šťávou. Smíchej s horkými Těstovinami a získáš krémové, lahodné jídlo bez smetany nebo sýra.

          8. Avokádový salát

          Avokádo je skvělým doplňkem do salátů, kde dodává krémovost a výživovou hodnotu. Skombinuj ho s listovou zeleninou, rajčaty, okurkami, červenou cibulí a citrónovým dresinkem. Pro bílkovinnou variantu přidej kuřecí maso, tuňáka nebo Luštěniny.

          9. Avokádový dezert

          Avokádo je skvělé i do sladkých jídel. Můžeš z něj vytvořit jemný čokoládový mousse. Stačí ho smíchat s Kakaovým BIO práškemDatlovým BIO cukrem a trochou Kokosového BIO olejeVýsledek je hladký, nadýchaný a chuťově překvapí každého, kdo by to do avokáda neřekl.

          10. Avokádová polévka

          Avokádo je skvělé i do studených polévek. Smíchej avokádo s okurkou, jogurtem, limetkovou šťávou, česnekem a čerstvými bylinkami. Vznikne osvěžující a krémová polévka, která je ideální na horké letní dny.

          3

          Další kulinářské tipy jak avokádo využít:

          • avokádo jako pomazánka: naprosto jednoduchý způsob přípravy. Rozmačkané avokádo smíchej s bylinkami, citronovou šťávou a trochou česneku. Skvěle se hodí na pečivo nebo jako dip.
          • avokádo v sushi: je jednou z klíčových ingrediencí mnoha typů sushi. Jeho krémová textura krásně doplňuje rýži a zeleninu.
          • avokádo jako náhrada tuku při pečení: v některých receptech může avokádo nahradit část másla. Pečivo tak získá jemnou konzistenci a zajímavou chuť.

          Jak avokádo skladovat:

          • pokud je avokádo nezralé, nech ho dozrávat při pokojové teplotě.
          • jakmile je zralé, ulož ho do lednice, kde vydrží déle svěží.
          • otevřené avokádo potřete citronem, aby nezhnědlo.
          • zbytky skladuj ve vzduchotěsné nádobě.

          Avokádo je jednou z nejvšestrannějších surovin, která si zaslouží pevné místo v každé kuchyni. Od snídaňových toastů přes jemné omáčky až po lahodné dezerty. Možností je nepřeberně. Vyzkoušej uvedené tipy a objev nové inspirace, které ti pomohou tvořit pestrá jídla plná chuti a radosti.