Kombucha násada - surovina pro výrobu kombuchy

219 Kč 196 Kč bez DPH 730 Kč / 1 l
Skladem (5 ks)

💚 Informace k 26.2.2025 💚 Velmi se Vám omlouváme, avšak dosavadní popisek jsme museli odstranit. ** Pracujeme na novém popisku **
 
Důvodem je nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1924/2006, které nám zakazuje uvádět u potravin a doplňků stravy výživové a zdravotní informace, s výjimkou Radou ES schválených tzv. „zdravotních tvrzení“.
 
🌱 TIP od MámeChuť: jestliže Vás neodradí tento nový "nepopisek", tak Vám přejeme dobrou chuť. Děkujeme za důvěru a pochopení.

Detailní informace

Doprava od 69 Kč
Doprava zdarma / od 69 Kč
Objednávky expedujeme do 2 až 3 pracovních dnů. Doprava zdarma platí pro objednávky nad 2990 Kč (platí pouze na výdejní místa do 13 kg).
Dárečky k nákupu
Dárečky k nákupu
Pro objednávky nad 800 Kč (sleva na další nákup). Pro objednávky nad 1500 Kč (bavlněná taška z přírodní bavlny a dlouhými uchy).
Ten nejlepší výběr
Ten nejlepší výběr
Kvalita a chuť na prvním místě. Žádné kompromisy! Pouze pečlivě prověřené suroviny a spolehliví dodavatelé.
Pestrý výběr produktů
Pestrý výběr produktů
Čeká na vás přes 1000 produktů v BIO i nebio kvalitě od různých výběrových značek. Každý si u nás přijde na své.

Detailní popis produktu

Kombucha není houba, nýbrž symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celulózový fungus – mateční houbu, od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí. 


Co potřebujeme:

  • čaj černý nebo zelený – množství 2–8 g na 1 litr, nejlépe Darjeeling Himalaya nebo Ceylon,
  • cukr řepný nebo třtinový – množství 80 g na 1 litr,
  • nádobu na kvašení kombuchy – nejlépe skleněnou,
  • kombuchovou násadu.

Při výrobě kombuchy je třeba dbát na hygienu a používat čisté nádobí, řádně omyté vodou, bez zbytků saponátů.

Postup:

  1. Uvařte množství čaje, které chcete kvasit, rozmíchejte v něm cukr a nechte ho vychladnout na teplotu kolem 30 °C. Na výrobu čaje použijte převařenou vodu.
  2. Po vychladnutí vlijte celý obsah násady do kvasné nádoby. Fungus z násady většinou klesne ke dnu.
  3. Zakryjte prodyšným textilním ubrouskem, umístěte na stinném místě s teplotou přibližně 21–24 °C a nechte kvasit dle vaší chuti cca 7–20 dnů. Během této doby ochutnávejte brčkem, zda nápoj dosáhl požadované chuti.
    V období zrání nápoje se na povrchu začíná formovat nová dceřiná kombucha. Nejprve se začne vytvářet slabý bělavý povlak. V této fázi může kombucha vyvolat mylný dojem, že se na povrchu tvoří plíseň. Časem se dceřiná kombucha rozroste a vytvoří zátku po celém povrchu připravovaného nápoje.
  1. Po dokvašení dle vašich představ vyjměte fungus, který se rozrostl, uložte jej do nádoby a zalijte trochou hotové kombuchy pro další použití. Mladé fungusy se většinou drží na povrchu připravovaného nápoje, zralejší fungusy se mohou držet u dna, což není na závadu.
  2. Kombuchu přelijte přes cedník do lahví a můžete ji pít. Hotový kombuchový nápoj, pokud jej nespotřebujete, skladujte v lednici, zpomalíte tím proces zrání a změnu chuti.


Po dobu kvašení by se v místnosti nemělo kouřit ani být přítomny jiné pachy. To má velký vliv na chuť. Rovněž by kombucha neměla být umístěna v nádobách z hliníku a dalších kovů, kromě kvalitního nerezu. Pro výrobu kombuchy lze použít i různé druhy bylin. Hotová kombucha nesmí být ohřívána nad 50 °C. Po vícenásobném použití se může měnit chuť nápoje, neboť kombucha stárne.


Pozor během zrání může dojít k promáčknutí obalu lahve - toto není na závadu.

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu

Doplňkové parametry

Kategorie: Houby
Hmotnost: 0.3 kg
Balení: 300 ml
Země původu: Česká republika
Značka: Salvia Paradise
Složení: fungus, kvasný ocet
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
IK Avatar autora | 25.11.2023
Kombucha se mi krasne zacina rozrustat, takze se chytla, s produktem jsem spokojena. Dodani bylo velmi rychle. Dekuji a doporucuji. 🙂

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola