EXKLUZIVNÍ SLEVA 40 % na 🌰 kešu ořechy, natural, W320 od značky MámeChuť. 🌰 Platí do vyprodání zásob.

Sójová omáčka, Yamato shoyu

Vegan
Značka: Sunfood
169 Kč 241 Kč / 1 l
Skladem (1 ks)
  • Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť.

  • Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.

  • Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

  • Složení: voda, sojové boby, pšenice, mořská sůl, Aspergillusoryzae (koji)

Detailní informace

Dáreček k nákupu nad 500 Kč
Dáreček k nákupu
Ochutnávka a sleva na další nákup.
Garance kvality surovin
Garance kvality
Vše osobně kontrolujeme.
Bohatý výběr produktů
Bohatý výběr
Máme 1.100+ bio/nebio produktů.

Detailní popis produktu

Skladování: Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

Rozdíl mezi Shoyu a Tamari:
  • Shoyu a Tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
  • Vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
  • Tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu:
  • Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
  • Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
  • Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
  • Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
  • V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
  • Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
  • Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Nutriční hodnoty:
Energetická hodnota250 kJ / 60 kcal
Tuky0 g
   z toho nasycené mastné kyseliny0 g
Sacharidy6 g
   z toho cukry3 g
Vláknina
Bílkoviny9 g
Sůl5,3 g

Doplňkové parametry

Kategorie: Omáčky
Hmotnost: 0.9 kg
Země původu: Japonsko
Značka: Sunfood
Balení: 700 ml

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: