EXKLUZIVNÍ SLEVA 30 % na 🌰 kešu ořechy, natural, W320 od značky MámeChuť. 🌰 Platí do vyprodání zásob. NOVINKA: připravujeme pro vás zcela nový e-shop.

Sójová omáčka, Shoyu San - J, BIO

Vegan Bio
69 Kč 119 Kč od 69 Kč 314 Kč / 1 l 251 Kč / 1 l
Skladem (>10 ks) Skladem (>10 ks) Zvolte variantu
Balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
  • Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť.

  • Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.

  • Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

  • Složení: pitná voda, sojové boby bio, mořská sůl, pšenice bio

Detailní informace

Detailní popis produktu

Skladování: Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

Rozdíl mezi Shoyu a Tamari:
Shoyu a Tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.


Vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
  • Tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.


Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Nutriční hodnoty:
Energetická hodnota250 kJ / 60 kcal
Tuky0 g
   z toho nasycené mastné kyseliny0 g
Sacharidy6 g
   z toho cukry3 g
Vláknina
Bílkoviny9 g
Sůl5,3 g


Doplňkové parametry

Kategorie: Omáčky
Země původu: Japonsko
Značka: Natural Jihlava
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 5.7.2021
+ Top

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: