Spustili jsme prodej historicky prvních MámeChuť produktů. Najdeš je v kategorii "MámeChuť produkty".

Jedlý hmyz, aneb silnější protein než hovězí.

Cvrček domácí hravě předskočí v obsahu proteinu na 100 g kdejakou proteinovou tyčinku nebo drink. A to se jedná o 100% eko zdroj proteinu, o tom se nedá vůbec diskutovat! Pro lovce informací se obsah proteinu pohybuje kolem 69 g na 100 g hmoty, což je o 255 % více než u hovězího masa!
 
Cvrček je také nečekaným obrem v obsahu vápníku, hodnoty se pohybují kolem 75, 7 mg. Mimo jiné je zdrojem všech 10 esenciálních aminokyselin a vitamínů B2 a B12.
 
 
 

Alternativa tradičního konzumu masa

Jedlý hmyz začíná být pomalu ale jistě stále častější záležitostí v západní Evropě. S hmyzími produkty se setkáte například v Německu, Nizozemí nebo Francii. Konzumace hmyzu je v Asii na denním pořádku a tvoří hlavní složku různých pokrmu. Dočkáme se i my proměny našeho malého českého rybníčku, nebo se této cestě budeme i nadále vyhýbat jako čert kříže? Máme pár pádných důvodů, proč cvrčci, mouční červi, kobylky, nebo další jedlý hmyz budou za pár let připadat jako normální alternativa stravovaní.

Nejprve si představme, jaký hmyz se řadí mezi ten jedlý. Světem se potuluje přes 2000 druhů jedlého hmyzu, takže představit jen zlomek by zabralo hodiny. Uvádíme tedy jen část z části. Zakousnout se můžete do larev a kukel můr a motýlů. Nejšťavnatějším druhem jsou martináči, z nich je jedlých až 50% celé čeledi. Bohužel však pro vaše chuťové pohárky je většina označená za chráněný druh. Z brouků můžete okusit larvy potemníka moučného a potemníka brazilského.

Dále přecházíme k rovnokřídlým, tady nás nepřekvapí cvrček domácí (Acheta domesticus). a doplňují ho sarančata, nejčastěji u nás saranče pustinná (Schistocerca gregaria). Chrousty jsme již představili v našem minulém článku, takže naši skupinku jedlého hmyzu ještě obohatíme o možnost jíst šváby (zejména švába argentinského a madagaskarského) Zamysleme se nad tím, co předchozí číslo vlastně umožňuje. Otevírá úplně nový svět možností a kombinací, které díky zavedení hmyzí složky v současném kulinářství vyplívá. Zde odkazujeme na kulinářské odborníky Hmyz na talíři. U nich se můžete dozvědět, jak si připravit třeba Chroustovou polévku, nebo Larvy potemníka s čili a česnekem.   

Nyní, když již víme, do kterého brouka se můžeme bez zábran zakousnout, tak přejděme k tomu, proč je to vlastně i dobře pro nás a naše okolí. V dnešní době kalorických tabulek je asi zbytečné představovat, že každá potravina má nějaké složení, které se na každém produktu můžeme v rámci sekund dozvědět. No a na takovém cvrčkovi domácím byste nad složením kulili očiska.

 

Nový a unikátní zdroj proteinu 

Ať už běháte nebo chodíte do posilovny, čím více zvyšujete svoji fyzickou kondici, vaše tělo vyžaduje čím dál více a více bílkovin. To ale nutně neznamená, že musíte konzumovat více masa nebo mléčných výrobků. Mnoho sportovců se rozhoduje pro alternativní zdroje bílkovin (například rostlinné bílkoviny) pro doplnění nutných živin pro správný chod lidského těla. V posledních letech se však na pultech specializovaných obchodů objevují nové alternativní proteiny, potraviny na bázi hmyzu, jejichž trend se stále více a více rozvíjí v západních zemích u těch, kteří hledají alternativy k živočišným proteinům šetrné k životnímu prostředí.

# 1 CVRČČÍ PROTEIN VS. PROTEIN Z MASA

Hmyz se ukazuje jako daleko efektivnější zdroj bílkovin než klasická zvířata. Studie zveřejněná v European Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že „hmyz obsahuje hodnoty mezi 9,96 a 68,5 gramů bílkovin na 100 gramů ve srovnání s 16,8-20,6 gramů u masa“. Hustota bílkovin se však velmi liší v závislosti na tom, o jaké druhy hmyzu se jedná. S více než 2100 druhů jedlého hmyzu se představivosti meze nekladou, avšak jako nejoblíbenější druhy se ukazují cvrčci, určité druhy mravenců a mouční červi, zejména kvůli jejich energetické hodnotě a hustotě bílkovin.

# 2 EKOLOGICKY UDRŽITELNÁ POTRAVINA

Jedlý hmyz je skvělou alternativou pro ty, kteří se zajímají o snižování své ekologické stopy. V průměru jsou zdroje potřebné k chovu hmyzu podstatně menší než u tradičních hospodářských zvířat. Podle Organizace pro výživu a zemědělství „cvrčci potřebují dvanáct krát méně krmiva a dvou tisíckrát méně vody než dobytek pro vyprodukování stejného množství bílkovin“. Též produkuje podstatně méně skleníkových plynů a jejich chov vyžaduje méně půdy.

# 3 JAK MŮŽU HMYZÍ PROTEIN VYZKOUŠET?

Cvrččí prášek je jedním z nejjednodušších zdrojů bílkovin, které lze integrovat do vaší stravy, protože jej lze použít jako jakýkoliv jiný proteinový prášek a lze ho přimíchat do Vaše každodenního proteinového shaku, dokonce i do bábovky. Hmyzí potraviny však můžete vyzkoušet například i ve formě chipsů, cookies, proteinových tyčinek nebo doplňků stravy volně k dostání na specializovaných internetových obchodech. 

hmyz - otaznik 

Často kladené dotazy k jedlému hmyzu

# 1 je konzumace bezpečná? 

Konzumace hmyzu je bezpečná pro všechny, kteří nejsou alergičtí na Chitin - to se týká osob alergických na plody moře. Pro všechny ostatní je konzumace hmyzu bezpečná a dnes po celém světě konzumuje hmyz přes 2 miliardy lidí. 

# 2 mohou jíst jedlý hmyz i děti? 

Hmyz je naprosto vhodný a bezpečný i pro děti. Navíc, kromě proteinů dětem skvěle doplní i potřebné vitamíny a minerální látky. 

# 3 jak vypadá chov cvrčků?

Chov cvrčků probíhá ve velkých nádobách o rozměrech 1 x 1 metr. Nádoby jsou vystlány platy od vajíček, po nichž se cvrčci neustále pohybují.  O přísun krmiva a vody se stará krmný robot, který několikrát denně do boxu vše cvrčkům doplní. Zajímavostí je, že cvrčci jsou prvními hospodářskými zvířaty, které dokážeme chovat za pomoci robotů a automatizace.

# 4 čím se cvrčci krmí? 

Cvrčci mají unikátní vlastnost, cokoliv výživného a zdravého jim dáte, to dokáží dokonale vstřebat. Cvrčci jsou tedy krmeni především, ovocem, zeleninou, aby měli pro nás tu nejefektivnější výživovou hodnotu.

# 5 kde se cvrčci chovají?

Cvrčci se chovají na specializovaných farmách. Konkrétně cvrčci, které využíváme k výrobě Grig produktů, pochází z farem ve Španělsku. Naší dlouhodobou vizí je ambice postavit vlastní vertikální farmu na cvrčky v České republice, rádi bychom se stavbou začali během pár let.   

# 6 zpracovává se všechno ze cvrčků? 

Při zpracování cvrčků nevzniká odpad, cvrčci se využívají naprosto celí. To má za následek hned dva velké benefity. Prvním je ekologičnost celého procesu. Druhý spočívá v přínosu pro naše zdraví. Nejvíce vitamínů a minerálních látek se nachází ve vnitřnostech, které u klasických hospodářským zvířat nekonzumujeme, v případě cvrčků je jejich konzumace naprosto bezpečná a obohacující. 

# 7 nebylo by stejné, kdybych si chytil cvrčka na louce?

Určitě ne, jedlý hmyz vždy musí pocházet z certifikovaných farem. Pokud byste si chytili cvrčka jen tak někde na louce, tak nevíte, zdali nesnědl něco nebezpečného.

# 8 kde se vyrábí vaše produkty?

Naše produkty Grig vyrábíme v několika specializovaných výrobních závodech napříč celou Českou republikou.

# 9 proč balíte vaše produkty do plastových obalů? 

V současné době zatím neexistuje žádná jiná ekologičtější alternativa. Bohužel legislativa u potravinářských obalů je velmi přísná.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení