Ořechy a jejich účinky, dar přírody

Ořechy jsou potravinou, která bezpochyby patří ke zdravému životnímu stylu. Každý druh nám přináší jiný užitek pro naše tělo, avšak můžeme s jistotou tvrdit, že jsou ořechy obecně zdrojem kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Obsahují i malé množství sacharidů, které se zde nacházejí ve formě vlákniny, která přispívá k optimální funkci trávicího systému. Obsahují cenné antioxidanty a řadu minerálních látek.


Vlašské ořechy k doplnění omega-3

Vlašské ořechy patří k nejběžnějším oříškům u nás v ČR. Mnoho lidí má tento strom zasazený na zahradě, a je to dobře. „Vlašáky“ totiž patří k ořechům, které mají největší zastoupení omega-3 mastných kyselin, ty mají protizánětlivé účinky, udržují zdravé srdce a funkční mozek. Pomáhají zpomalovat stárnutí, díky vitamínu E, který působí antioxidačně. Kromě vitamínu E jsou výborným zdrojem vitamínů B1 a B6 důležité pro zdravé vlasy a pleť. Také obsahují měď, zinek, hořčík i kyselinu listovou.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100 g: 2780 kJ, 16 g bílkovin, 61 g tuků (z toho 5 g nasycených MK), 12 g sacharidů (z toho 3 g cukru), 6,2 g vlákniny


Lískové ořechy pro zdravé cévy

Lískové ořechy se nejvíce pěstují v jižní Evropě, Turecku a USA. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínu E, B3, B6 a C. Z minerálních látek to je draslík, hořčík, vápník a železo.  Jsou bohatým zdrojem omega-9 – mono-nenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle udržovat čistotu a elasticitu cév, pružnost pokožky a zdravý lymfatický systém. V lískových oříškách se také ukrývají omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi. Vitamíny z řady B podporují metabolismus. Vitamin B6 spolu s hořčíkem příznivě ovlivňují nervový systém a činnost svalů.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100 g: 2700 kJ, 14,6 g bílkovin, 61 g tuků (z toho 8 g nasyceným MK), 4,6 g sacharidů (z toho 4,3 g cukru), 8,7 g vlákniny


Kešu – nejméně kalorický oříšek

Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního, který je původem z Brazílie. V dnešní době se pěstuje převážně ve Vietnamu a Indii. Je bohatým zdrojem hořčíku, zinku a železa. Kešu ořechy obsahují jako ostatní ořechy vitamíny skupiny B, vitamín E, ale také vitamín K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve. Zinek napomáhá k rychlému uzdravení z nachlazení a při hojení zevních i vnitřních ran. Díky vysokému obsahu hořčíku se vám bude lépe usínat a regenerovat po fyzické zátěži.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100g: 2450 kJ, 16 g bílkovin, 46 g tuků (z toho 10 g nasycených MK), 26 g sacharidů (z toho 5 g cukru), 3,0 g vlákniny


Mandle překvapí svým vysokým obsahem vápníku a vlákniny

Mandle vyrůstají na mandlovníku, stromu pocházející původně z Asie, ale ve starověku se vyskytovaly i v Řecku. Mandlovník můžeme najít i u nás na Moravě. Asi nejznámější je z okolí Brna, sad v Hustopečích, kam se jezdívají každý rok podívat skupiny nadšenců na krásné rozkvetlé stromy. Mandle jsou skvělým zdrojem vápníku, kterého mají dvakrát větší množství než mléko, ale oproti mléku je tato forma vápníku hůře využitelná. Obsahují také hořčík, draslík, železo a zinek.

Draslík příznivě působí na kardiovaskulární systém, podílí se na přeměně glukózy v energii, ale také udržuje správné svalové napětí. Pravidelnou konzumací mandlí můžete předejít nadměrné únavě, která může být způsobena nedostatkem draslíku. Mandle mají také nejvyšší množství vlákniny oproti ostatním oříškům.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100g: 2520 kJ, 20,2 g bílkovin, 52,7 g tuků (z toho 4 g nasycených MK), 11 g sacharidů (z toho 5 g cukru), 12,0 g vlákniny


Pekanové ořechy jsou nabité minerálními látkami

Pekanové ořechy jsou takovým bratrancem vlašských ořechů, a to díky velmi podobnému tvaru. Pocházejí ze Severní Ameriky a používají se v indiánské kuchyni. U nás tento strom-ořechovec pekanový však neuvidíte, jelikož není příliš praktický na pěstování na zahradách, je příliš mohutný a dorůstá výšky až 50 metrů.

U pekanových oříšků však oceníte jeho velké množství mono-nenasycených mastných kyselin, které jak už bylo řečeno dříve, se starají o čistotu vašich cév a to tak, že snižují celkový cholesterol. Pekanové ořechy také poskytují celou řadu vitamínů jako jsou vitamíny B, E, C, A a kyselinu listovou. Z minerálních látek zde najdeme mangan, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100 g: 2950 kJ, 8 g bílkovin, 72 g tuků (z toho 6 g nasycených MK), 5 g sacharidů (z toho 4 g cukru), 9,0 g vlákniny


Zvítězí nad masem v množství železa - pistácie

Pistácie patří k nejstarším oříškům na světě. Původně byly pěstovány v Asii a to především v Iráku a Iránu. Pistácie jsou spolu s kešu v porovnání s ostatními oříšky nejméně kalorické. Najdeme v nich významné množství vitamínů a minerálů, například vitamín A, E a taky vitamíny skupiny B. Z minerálních látek můžeme jmenovat tyto: draslík, fosfor, vápník, hořčík, ale také měď nebo železo. Právě železo je zde zastoupeno ve velkém množství.

Pistácie obsahují cca 3,9 mg železa ve 100 g oříšků, což je více železa než obsahuje například hovězí maso. Železo je v těle důležité pro růst, reprodukci, hojení ran a imunitu.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100 g: 2500 kJ, 20 g bílkovin, 50 g tuků (z toho 5,6, g nasycených MK), 15 g sacharidů (z toho 7 g cukru), 10,4 g vlákniny


Stačí dva para ořechy a máte pokrytou denní dávku selenu

Para ořechy rostou v deštných pralesích Jižní Ameriky na stromech zvaných Juvie ztepilá. Uvádí se, že toto jméno dostaly podle brazilského přístavu Pará, odkud se vyváží do Evropy. Para ořechy obsahují měď, hořčík, fosfor zinek, mangan, vitamín E a B1. Jsou však na 1. místě v množství selenu mezi ostatními ořechy. Stačí jen 2 ořechy a pokryjete tak tím svou denní dávku selenu. Selen se podílí na zmírňování příznaků artritidy a může zpomalovat postup některých virů.

Spolu s vitamínem E účinně zabraňují poškozování buněk volnými radikály. Selen je nejsilnější antioxidační minerál. Pomáhá při padání vlasů a v menopauze proti návalům horka.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100g: 2800 kJ, 13 g bílkovin, 66 g tuků (z toho 15 g nasycených MK), 5 g sacharidů (z toho 2 g cukru) 8,0 g vlákniny


Makadamové oříšky pro ochranu před volnými radikály

Makadamové ořechy mírně připomínají svým tvarem naše známé lískové oříšky, ale nenechte se zmást. Tyto oříšky patří mezi nejdražší skořápkové plody na světě, ale také i nejtučnější. Těchto tuků se však nemusíte bát, jsou to prospěšné mono-nenasycené tuky, které snižují riziko onemocnění srdce a cév. Z těchto kyselin můžeme zmínit kyselinu palmitoolejovou, která zlepšuje metabolismus glukózy, bývá tím pádem spojována s nižším výskytem diabetu.

Makadamové oříšky obsahují širokou škálu látek: vitamín A, B1, B2, B3, B5 a také hořčík, draslík, vápník, fosfor, zinek a měď. Mimo jiné obsahují také vysoké množství flavonoidů, které ničí volné radikály a chrání tak naše tělo před nemocemi.

Ke koupi zde.

Nutriční hodnoty na 100g: 3000 kJ, 7 g bílkovin, 74 g tuků (z toho 12 g nasycený MK), 5 g sacharidů (z toho 4 g cukru), 8,0 g vlákniny

S chutným pozdravem, Renata z MámeChuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení