Co budeme potřebovat?
Fónio kuličky:
• 1 šálek fonia*
• 1 šálek špaldových otrub nebo ovesných vloček*
• 1 ČL kmínu*
• 1 ČL chilli vloček*
• 1 ČL pálivej papriky*
• 1 ČL kurkumy*
• 1 ČL koriandru*
• 2 lžíce rajčatové pasty*
• špetka soli*
• 3 šálky vody
• 1 cibule nakrájená na kostičky
• 2-3 stroužky česneku
Kokosová-arašídová omáčka:
• 1 lžíce Ghí*
• 1 ČL zázvoru*
• 1 kokosové mléko*
• 2 PL šálky arašídového másla*
• 1 PL rajčatové pasty*
• 1 ČL kokosového cukru*
• ½ ČL kayenského pepře*
• špetka soli podle chutě*
• 1 cibule nakrájená na kostičky
• 2 stroužky česneku
• 1 mrkev
• 1 paprika nakrájená na kostičky (nejlépe červená kvůli barvě)
Ozdoba:
• pražené arašídy*
• dýňová semínka*
• čerstvé bylinky*
* = proklik produktu
Jak budeme postupovat?
● Zahřej Ghí na středním ohni. Přidej 1 šálek fónia a minutu vař za častého míchání. Přidej 3 šálky vody, špetku soli a přiveď k bodu varu. Poté vypni, přikryj hrnec a počkej cca. 5 minutek, dokud nezůstane v hrnci žádná tekutina.
● Uvařené fonio smíchej s ostatními surovinami a rozmixuj v kuchyňském robotu, dokud se vše dobře nespojí a dokud není směs dostatečně lepkavá, aby se z ní vyformovaly kuličky. Ochutnej a podle své chuti uprav pepř či sůl.
● Rukama vytvaruj kuličky a přelož je na plech na pečení (vyjde Ti cca. 20 kuliček). Nech v troubě péct při 150 stupních do zlato-hněda a cca. 15-20 minut.
● Zahřej Ghí, přidej kosový cukr a nech zkaramelizovat cibuli, mrkev, později červenou papriku, zázvor a celý česnek. Povař cca. 5-10 minut.
● Přilej kokosové mléko, arašídovou pastu, vodu (vývar), rajčatový protlak, dochuť pepřem a solí. Na závěr, když je zelenina měkká, omáčku dohladka rozmixuj.
● V troubě si zahřej semínka s arašídy a spolu s čerstvou petrželkou ozdob omáčku. Podávej s rýží, plackami nebo salátem.