Tipy pro praktické využití Ghí másla

Proč je kolem ghí másla „ve zdravém světě“ takový rozruch? Nejen, že je všestranné, ale má výraznější hloubku máslové chuti a oplývá zdravotními benefity. Je ideální volbou pro lidi s intolerancí laktózy, zlepšuje trávení, využívá se i v kosmetice a hlavně úžasně chutná a famózně voní.

Jedná se o čistý máslový tuk vyrobený podle starodávného receptu propuštěním másla. Své místo má nejen v indické kuchyni, ájurvédských léčebných procedurách, ale i náboženských rituálech. Ghí má totiž díky svým očistným schopnostem omlazující a regenerační účinky.

Proč sáhnout právě po Ghí? Problémy související s trávením se staly postupně běžnou součástí dnešní doby a potravinové intolerance řeší stále více lidí. Ghí je zdravší náhradou za klasické máslo. Jeho konzumace nezatěžuje lidský organismus a neobsahuje žádné alergeny ani látky, které by mohly vyvolat nežádoucí účinky. Proto jeho použití a konzumaci při dodržování pravidel zdravého stravování lze doporučit zcela pro každého.

Produkt nalezneš ZDE.

Ghí_BIO_340_v clanku

Kam se Ghí hodí?

Na pečivo místo másla nebo na topinku s česnekem

Vajíčka na ghí – volská oka, smaženice či omeleta jsou  vždy příjemným začátkem dne

Pomazánky – nahraď klasické máslo (stačí ho méně) a přidej jogurt a udělej si vajíčkovou, tuňákovou, česnekovou,... Nezapomeň ani na zeleninu, rukolu nebo polníček. Ghí totiž rozpouští vitamíny A, D, E a K a Tvé tělo je líp vstřebá v trávicím traktu

Snídaňové (ne)ovesné kaše a smoothie – doplň vločky ořechy, ghí, skořici, kakaem, superprášky, jogurtem, (ne)rostlinným mlékem. Ozdob bobulovitým ovocem, ovocným rozvarem na ghí nebo  lyofylizovaným ovocem. Kaši zbytečně neoslazuj, k dochucení použij med nebo javorový sirup

Ghí polévky podporují trávení a sekreci šťáv, a proto je polévka na Ghí balzámem na žaludek. Opraž kořenovou zeleninu na Ghí, zalij vývarem, dochuť solí, pepřem a čerstvě nasekanými bylinkami. S ghí dochuť i jiné krémové polévky nebo omáčky. Když přidáš po dovaření, tak se Ti krásně zahustí

Palačinky, wafle, lívance s domácí Ghítelou – potři ghíčkem pánev a nahraď umělou nutelu svou domácí Ghítelou. Smíchej 1ČL Ghí, 2PL oříškového másla, 1PL kakaa, 1PL javorového sirupu se špetkou mořské soli a domácí Ghítelu máš jako náplň nebo jako zdravý a chutný toping

● Hodí se na smažení, dušení zeleniny, potření masa, omaštění kaší, brambor, noků, knedlíků

Při pečení koláčů a cukrovinek jako linecké koláčky a přípravě dezertů – sladkosti s troškou ghí déle vydrží, jsou lépe stravitelné a obsahují zdravou formu energie

Bulletproof káva – specialitka biohackerů – jednoduše přidej do kávy s MCT olejem a rozmíchej

Jak konkrétně pomáhá?

● Zahřeje v chladných měsících – podle Ajurvédy se suroviny v přípravě jídla dělí na zahřívací, ochlazující a neutrální. Jídlo připravené na Ghí zahřeje celé tělo a chlad Tě tolik neoslabí. Používej Ghí v zimních měsících, pokud jsi zimomřivý.
A určitě se podívej i na jiné potraviny, které mají podobný účinek.

Chrání cévy a srdce a snižuje hladinu cholesterolu – díky bohatému obsahu omega 3 mastných kyselin dokáže stabilizovat hladinu „dobrého“ a „špatného“ cholesterolu, a tím působí jako prevence před kardiovaskulárními onemocněními. Je velmi dobré na podporu a ochranu nervového systému, posiluje mozek a jeho funkce, zlepšuje paměť. Zvyšuje tak fyzickou i psychickou vitalitu a pomáhá na neurologické bolesti i migrénu.

● Zlepšuje spalování tuků a pomůže při hubnutí – obsahuje CLA (kyselinu linolovou), která zabraňuje ukládání tuků do tukových buněk, a proto je součástí mnoha výživových doplňků na hubnutí. Ghí tuto látku nabízí v přírodní formě. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže volné radikály, které jsou pak odvedeny z těla ven. Takže i během dietního režimu si můžeš dopřát k snídani kousek „zdravého“ másla a nic tím nezkazíš.

● Zlepšuje trávení a podporuje tvorbu žaludečních šťáv – na rozdíl od běžného másla obsahuje Ghí vyšší podíl kyseliny máselné, která podporuje zdraví a pročištění střev preventivně i při zánětech. Má příznivý vliv na trávicí procesy a pomáhá i lidem s chorobami trávicího traktu jako je Crohnova choroba, Syndrom dráždivého střeva nebo při poruše vylučování inzulínu a inzulínové rezistenci. Kyselina máselná zlepšuje spalování tuků a urychluje metabolismus. Pokud máš problémy s pohybem střev, tak používání Ghí je účinnou prevencí zácpy. Pomáhá neutralizovat nadbytek žaludečních kyselin, a tím upravuje vnitřní prostředí žaludku.

● Mírní záněty a posiluje imunitní systém, protože obsahuje butyrát, který podporuje zdravou hladinu inzulínu. Ten je protizánětlivý a užitečný při přípravě pokrmů pro lidi trpící Syndromem dráždivého střeva, Crohnovou chorobou a Ulcerózní kolitidou. Mastné kyseliny jako například kyselina laurová mají silné antimikrobiální a protiplísňové účinky. Obsahuje antioxidanty, které mají schopnost bojovat proti zánětům, čímž mají vliv na snížení tvorby rakovinových buněk v našem těle. Ghí posiluje látkovou výměnu a podporuje přirozenou obranyschopnost těla.

● Je vhodné i pro celiatiky a pacienty s Crohnovou chorobou nebo některými poruchami slinivky břišní. Pokud Tvé tělo nedokáže vstřebávat vitamin A přirozeným mechanismem, tak zařazením ghí můžeš jeho příjem šikovně navýšit. Díky tukům obsaženým v ghí másle dokážeš vitamín A efektivně doplnit, ale zároveň nezatížíš trávení.

● Pomáhá od bolesti kloubů, svalů a kostí díky obsahu vitamínů D3 a K2. Jsou to velcí a neporazitelní kámoši jako Asterix a Obelix. Právě tyto dva vitamíny rozpustné v tucích často lidem chybí. Hrají však významnou roli ve vstřebávání vápníku a v jeho ukládání do kostí a zubů. Ghí se často používá také k natírání svalů a kloubů, protože může pomoci s pružností a uvolněním napětí svalů a kloubů. Mírní a uvolňuje také otoky nohou. Udržuje kosti a zuby pevné a ochrání před osteoporózou.

Využití v kosmetice

Ghí je od nepaměti nedílnou součástí různých rituálů v péči o krásu. Mastné kyseliny a antioxidanty, které obsahuje, působí jako výživný prostředek, který činí zázraky se suchou pokožkou, pomáhá při její regeneraci a omlazení. Je vhodné pro všechny typy pleti. Je základem všech ájurvédských léků na kožní choroby a podle potřeby se do něj přidávají byliny. V případě mírných popálenin pomáhá předejít vzniku puchýřů a jizev. Dokáže odbourat stres, napětí, nervozitu, depresi, uvolnit a navrátit vnitřní sílu a energii. Plus se jedná o čistě přírodní BIO produkt.

Pomáhá vyživit suché vlasy a suchou pokožku díky obsahu vitamínu K2.

● Ochrání pokožku a rty v zimním období, vytvoří na pokožce ochranný filtr, čímž zabrání vysoušení a popraskání kůže.

●Poslouží jako pleťová maska. Při pravidelném používání bude Tvá pleť krásně rozjasněná, hydratovaná, hedvábná a vláčná. Stačí nanést tenkou vrstvu na pokožku, nechat chvíli působit a poté jemně vmasírovat.

● Využívá se i při různých masážích, relaxačních a očišťujících procedurách k uvolnění těla a ducha.

● Skvěle se hodí na poškrábaná či odřená místa.

● Ulevuje při únavě očí potíráním na víčka a spánky.

● 
Pro miminka je tou nejlepší pleťovou výživou.

● Uleví po štípnutí a bodnutí hmyzem.

● Léčí záněty kůže a nepříjemné akné.

 

Doufám, že ani Tobě už nebude po přečtení tohoto článku doma v kuchyni chybět Ghí. Začni ho používat i Ty a Tvé tělo Ti poděkuje. A Tvoji kámoši také, když jim dáš vědět o tomto článku. :-)