Inspiruj se a navař si z našich lokálních superpotravin něco zdravého a chutného doma i Ty!
Superpotraviny jsou v současnosti velkým trendem, ale nejsou novinkou. Jsou to plody konzumovány mnohými civilizacemi několik století a tisíciletí. Například šťávu z mladého ječmene si dopřávali už gladiátoři v dobách antického Říma.
A potravinami se super účinky obohacovali svůj jídelníček i naše babičky. Některé z nich už upadly úplně do zapomnění, jiné však zažívají svůj velký návrat na výsluní a u některých možná ani nevíš, že se o superpotraviny jedná.
Co jsou to ty superpotraviny?
Superpotraviny jsou na základě vědeckých studií prospěšné pro zdraví člověka. Označení superpotravina naznačuje rozmanitost a množství prospěšných přírodních složek a také kvalitu potraviny celkově.
I u nás doma najdeš super lokální potraviny, které jsou plné živin, vitamínů, minerálů. Jsou čerstvé, levné a snadno dostupné. Koupí lokálních produktů podporuješ domácích výrobců přispíváš ke snížení ekologické stopy a konzumuješ plodiny, které jsou typické pro tuto oblast.
Jak se Ti tělo odvděčí při konzumaci SuperPotravin?
Silnější imunita - Tvoje tělo bude odolnější a vždy připravené poprat se s jakoukoliv nemocí
Rychlý metabolismus - budeš pracovat rychleji, efektivněji a bystřejší
Lehčí trávení - zaženeš pocit hladu a účinně vstrebeš prospěšné a pro tělo výživné látky
Zpomaluje stárnutí – nastartuješ ozdravné procesy v těle díky vitaminům a živinám, zregeneruješ pokožku a zkrášliš pleť
Psychická pohoda - odstraňují pocit únavy, lépe zvládneš stres a zabezpečíš si kvalitní spánek
Přirozený detox - vylučují nadbytečné látky a hravě se zbavíš nepotřebných toxinů
Více energie - Tvůj organismus bude fungovat jako hodinky a stihneš toho za den více
Které domácí SuperPotraviny určitě zařadit do jídelníčku?
* = proklik produktu
1. Kyselé zelí* - přírodní probiotikum
Fermentované jídla se dnes považují za superpotravinu kvůli pozitivnímu vlivu na střevní flóru. Ta ovlivňuje zdraví srdce, mozku, trávení, ale i celkovou imunitu. Kyselina mléčná, která při fermentovaní vzniká, podporuje vstřebávání vápníku a železa a vyživuje buňky tlustého střeva. Díky vysokému podílu vitaminu E zpomaluje proces stárnutí.
Proto není divu, že už alchymisté označovali bílé zelí za zázrak přírody a elixír mládí. V kyselém zelí najdete i vzácné minerály jako jód a síru, které ovlivňují koncentraci a bystrost.
2. Vlašské ořechy* - nejrozšířenější v našich končinách
Oříšky a semínka jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny rostlinného původu a "zdravé" tuky (omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny). Je dobré zaměřit se zejména na druhy s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, například lněná semínka , chia semínka nebo u nás nejznámější vlašské ořechy.
Ze všech ořechů mají nejvyšší podíl antioxidantů a omega-3 mastných kyselin, které podporují činnost mozku, zdraví srdce a cév. Jsou bohatým zdrojem energie. Mají vysoký obsah vitamínu E , který působí proti stárnutí a podílí se na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Obsahují vlákninu a zinek , který pozitivně ovlivňuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky.
3. Mák modrý* - vápníkový supermagnát
Mák jako zdroj energie a vitality využívali už antičtí atleti, kteří ho konzumovali ve směsi s medem a vínem. Víš, že mák má největší obsah vápníku ze všech potravin? Až 1300 mg na 100 gramů, což je dvanáctkrát více než kravské mléko. Je mimořádně bohatý i na železo a hořčík . Slouží jako prevence osteoporózy, zubního kazu a zlepšuje paměť.
Sportovci si ho cení díky relaxačním účinkem na svaly. Obzvláště vysoký podíl kyseliny olejové a kyseliny linolové podporuje zdraví cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Je výborným zdrojem vlákniny - ve 100 g obsahuje 19,5 g vlákniny.
4. Oves bezpluchý, BIO* - nejvýživnější obilnina
Oves, vločky a otruby jsou zdrojem komplexních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Vláknina podporuje trávení i kardiovaskulární systém. Obsažené bílkoviny prospívají svalům, vlasům, nehtům i pokožce. Vitaminy skupiny B mají důležité úlohy při fungování metabolismu a nervové soustavy. Železo pomáhá předcházet anémii.
V ovesných vločkách nechybí ani minerály, jako například selen, zinek či hořčík. Betaglukany povzbudí imunitu a obranyschopnost. Fungují jako antioxidanty, podporují krvetvorbu a příznivě ovlivňují hladinu glukózy v krvi.
5. Luštěniny* - základ naší stravy
Hrách, čočka, fazole, cizrna mají v našich končinách velkou tradici. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, které ocení vegetariáni i vegani. Luštěniny jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vlákninu, mají nízký obsah tuku a obsahují množství minerálů jako železo, vápník a fosfor . Slyšel jsi už o efektu druhého jídla?
Luštěniny mají nízký glykemický index, čímž snižují hladinu cukru v krvi. Výjimečné je ale to, že nejen při a po jídle, které jíš, ale dokonce o hodiny později a i druhý den. Zpomalují vyprazdňování žaludku, čímž zvyšují pocit nasycení, a proto jsou vhodným prostředkem při redukci váhy . Příznivě působí při vysokém krevním tlaku, zvýšeném cholesterolu a diabetu 2. typu.
6. Hlíva ústřičná* - královna hub
Hlíva patří mezi nejvzácnější jedlé houby. Nejen že výborně chutná, ale obsahuje mnoho minerálů jako vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo a množství vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Ani vařením tyto prospěšné živiny neztrácí a nadále si je zachovává. Hlíva funguje jako prebiotikum díky obsahu inulinu, který je potravou pro bakterie v tlustém střevě.
V kombinaci s vitamínem C dokonale ochrání před chřipkou či nachlazením a posiluje imunitní systém. Hlíva regeneruje poškozené tkáně, chrání srdce a cévy, zmírňuje projevy cukrovky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje léčbu kožních ekzémů a zmírňuje projevy alergie a chrání před záněty.
7. Červená řepa* - "krvavé" zlato
Červená řepa zažívá ohromný comeback v hipsterských bistrech, nóbl restauracích iv tradiční kuchyni. Je výjimečným přírodním lékem k mnoha vážné choroby a je účinná i v jejich prevenci. Červená řepa pomáhá pročistit náš organismus od nečistot, odvodňuje a pomáhá hubnout. Kromě plodu se jedí i listy a klíčky jako součást chutných salátů. Ty jsou bohaté na vitamíny a minerály jako vápník, železo a draslík.
V hojném množství obsahuje betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Neobsahuje téměř žádný tuk, má minimum kalorií a je vynikajícím zdrojem vlákniny . Díky obsahu vitamínu C a kyseliny listové posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak.
8. Rakytník - raketový startovač imunity
Rakytník má 10krát více vitamínu C než pomeranč. Denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná oranžová bobulka! Vitamín C je nedílnou součástí tvorby kolagenu , který je klíčovým prvkem růstu a opravy v celém těle. Všestranně posiluje imunitu a pomáhá urychlit hojení ran a zotavení z poranění . Rakytník zmírní nepohodlí při trávicích potížích a uklidní zánět.
Jeho Protizánětlivá schopnost pomáhá zmírnit i bolesti kloubů a svalů. Má protibakteriální a protivirové účinky. Pomáhá předcházet nachlazení, rýmě, kašli, chřipce a zároveň léčí.
A na závěr jsem si nechala i jednu praobyčejnou ale o to kurióznější superpotravinu.
9. Cibule / cibulový prášek* - zcela neznámé afrodisiakum
Tato krasavice ve své rozvrstvené sukýnce zaručeně rozpláče i největšího tvrďáka. Je často součástí osvědčených "babských rád". Cibule působí preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel a zahlenění.
Podporuje chuť k jídlu, čistí střeva a hojí drobné oděrky a ranky. Má jednu zázračnou vlastnost - podporuje prokrvení mužských pohlavních orgánů a povzbuzuje libido. Chceš zažít noc plnou vášně? Využij náš cibulový prášek a zamíchej jej do svého oblíbeného jídla.