Tipy na lokální SuperPotraviny

Inspiruj se a navař si z našich lokálních superpotravin něco zdravého a chutného doma i Ty!

Superpotraviny jsou v současnosti velkým trendem, ale nejsou novinkou. Jsou to plody konzumovány mnohými civilizacemi několik století a tisíciletí. Například šťávu z mladého ječmene si dopřávali už gladiátoři v dobách antického Říma.

A potravinami se super účinky obohacovali svůj jídelníček i naše babičky. Některé z nich už upadly úplně do zapomnění, jiné však zažívají svůj velký návrat na výsluní a u některých možná ani nevíš, že se o superpotraviny jedná.


Co jsou to ty superpotraviny?

Superpotraviny jsou na základě vědeckých studií prospěšné pro zdraví člověka. Označení superpotravina naznačuje rozmanitost a množství prospěšných přírodních složek a také kvalitu potraviny celkově.

I u nás doma najdeš super lokální potraviny, které jsou plné živin, vitamínů, minerálů. Jsou čerstvé, levné a snadno dostupné. Koupí lokálních produktů podporuješ domácích výrobců přispíváš ke snížení ekologické stopy a konzumuješ plodiny, které jsou typické pro tuto oblast. 

Jak se Ti tělo odvděčí při konzumaci SuperPotravin?

Silnější imunita - Tvoje tělo bude odolnější a vždy připravené poprat se s jakoukoliv nemocí 

Rychlý metabolismus - budeš pracovat rychleji, efektivněji a bystřejší  

Lehčí trávení - zaženeš pocit hladu a účinně vstrebeš prospěšné a pro tělo výživné látky   

Zpomaluje stárnutí – nastartuješ ozdravné procesy v těle díky vitaminům a živinám, zregeneruješ pokožku a zkrášliš pleť   

Psychická pohoda - odstraňují pocit únavy, lépe zvládneš stres a zabezpečíš si kvalitní spánek

Přirozený detox - vylučují nadbytečné látky a hravě se zbavíš nepotřebných toxinů   

Více energie - Tvůj organismus bude fungovat jako hodinky a stihneš toho za den více  

 

Které domácí SuperPotraviny určitě zařadit do jídelníčku?

* = proklik produktu

1. Kyselé zelí* - přírodní probiotikum

Fermentované jídla se dnes považují za superpotravinu kvůli pozitivnímu vlivu na střevní flóru. Ta ovlivňuje zdraví srdce, mozku, trávení, ale i celkovou imunitu. Kyselina mléčná, která při fermentovaní vzniká, podporuje vstřebávání vápníku a železa a vyživuje buňky tlustého střeva. Díky vysokému podílu vitaminu E zpomaluje proces stárnutí.

Proto není divu, že už alchymisté označovali bílé zelí za zázrak přírody a elixír mládí. V kyselém zelí najdete i vzácné minerály jako jód a síru, které ovlivňují koncentraci a bystrost.

2. Vlašské ořechy* - nejrozšířenější v našich končinách

Oříšky a semínka jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny rostlinného původu a "zdravé" tuky (omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny). Je dobré zaměřit se zejména na druhy s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, například lněná semínka , chia semínka nebo u nás nejznámější vlašské ořechy.

Ze všech ořechů mají nejvyšší podíl antioxidantů a omega-3 mastných kyselin, které podporují činnost mozku, zdraví srdce a cév. Jsou bohatým zdrojem energie. Mají vysoký obsah vitamínu E , který působí proti stárnutí a podílí se na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Obsahují vlákninu a zinek , který pozitivně ovlivňuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky.

3. Mák modrý* - vápníkový supermagnát 

Mák jako zdroj energie a vitality využívali už antičtí atleti, kteří ho konzumovali ve směsi s medem a vínem. Víš, že mák má největší obsah vápníku ze všech potravin? Až 1300 mg na 100 gramů, což je dvanáctkrát více než kravské mléko. Je mimořádně bohatý i na železo a hořčík . Slouží jako prevence osteoporózy, zubního kazu a zlepšuje paměť.

Sportovci si ho cení díky relaxačním účinkem na svaly. Obzvláště vysoký podíl kyseliny olejové a kyseliny linolové podporuje zdraví cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Je výborným zdrojem vlákniny - ve 100 g obsahuje 19,5 g vlákniny.

4. Oves bezpluchý, BIO* - nejvýživnější obilnina

Oves, vločky a otruby jsou zdrojem komplexních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Vláknina podporuje trávení i kardiovaskulární systém. Obsažené bílkoviny prospívají svalům, vlasům, nehtům i pokožce. Vitaminy skupiny B mají důležité úlohy při fungování metabolismu a nervové soustavy. Železo pomáhá předcházet anémii.

V ovesných vločkách nechybí ani minerály, jako například selen, zinek či hořčík. Betaglukany povzbudí imunitu a obranyschopnost. Fungují jako antioxidanty, podporují krvetvorbu a příznivě ovlivňují hladinu glukózy v krvi. 

5. Luštěniny* - základ naší stravy

Hrách, čočka, fazole, cizrna mají v našich končinách velkou tradici. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, které ocení vegetariáni i vegani. Luštěniny jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vlákninu, mají nízký obsah tuku a obsahují množství minerálů jako železo, vápník a fosfor . Slyšel jsi už o efektu druhého jídla?

Luštěniny mají nízký glykemický index, čímž snižují hladinu cukru v krvi. Výjimečné je ale to, že nejen při a po jídle, které jíš, ale dokonce o hodiny později a i druhý den. Zpomalují vyprazdňování žaludku, čímž zvyšují pocit nasycení, a proto jsou vhodným prostředkem při redukci váhy . Příznivě působí při vysokém krevním tlaku, zvýšeném cholesterolu a diabetu 2. typu.      

6. Hlíva ústřičná* - královna hub

Hlíva patří mezi nejvzácnější jedlé houby. Nejen že výborně chutná, ale obsahuje mnoho minerálů jako vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo a množství vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Ani vařením tyto prospěšné živiny neztrácí a nadále si je zachovává. Hlíva funguje jako prebiotikum díky obsahu inulinu, který je potravou pro bakterie v tlustém střevě.

V kombinaci s vitamínem C dokonale ochrání před chřipkou či nachlazením a posiluje imunitní systém. Hlíva regeneruje poškozené tkáně, chrání srdce a cévy, zmírňuje projevy cukrovky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje léčbu kožních ekzémů a zmírňuje projevy alergie a chrání před záněty.

7. Červená řepa* - "krvavé" zlato

Červená řepa zažívá ohromný comeback v hipsterských bistrech, nóbl restauracích iv tradiční kuchyni. Je výjimečným přírodním lékem k mnoha vážné choroby a je účinná i v jejich prevenci. Červená řepa pomáhá pročistit náš organismus od nečistot, odvodňuje a pomáhá hubnout. Kromě plodu se jedí i listy a klíčky jako součást chutných salátů. Ty jsou bohaté na vitamíny a minerály jako vápník, železo a draslík.

V hojném množství obsahuje betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Neobsahuje téměř žádný tuk, má minimum kalorií a je vynikajícím zdrojem vlákniny . Díky obsahu vitamínu C a kyseliny listové posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak.

8. Rakytník - raketový startovač imunity

Rakytník má 10krát více vitamínu C než pomeranč. Denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná oranžová bobulka! Vitamín C je nedílnou součástí tvorby kolagenu , který je klíčovým prvkem růstu a opravy v celém těle. Všestranně posiluje imunitu a pomáhá urychlit hojení ran a zotavení z poranění . Rakytník zmírní nepohodlí při trávicích potížích a uklidní zánět.

Jeho Protizánětlivá schopnost pomáhá zmírnit i bolesti kloubů a svalů. Má protibakteriální a protivirové účinky. Pomáhá předcházet nachlazení, rýmě, kašli, chřipce a zároveň léčí.  

A na závěr jsem si nechala i jednu praobyčejnou ale o to kurióznější superpotravinu.

9. Cibule / cibulový prášek* - zcela neznámé afrodisiakum

Tato krasavice ve své rozvrstvené sukýnce zaručeně rozpláče i největšího tvrďáka. Je často součástí osvědčených "babských rád". Cibule působí preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel a zahlenění.

Podporuje chuť k jídlu, čistí střeva a hojí drobné oděrky a ranky. Má jednu zázračnou vlastnost - podporuje prokrvení mužských pohlavních orgánů a povzbuzuje libido. Chceš zažít noc plnou vášně? Využij náš cibulový prášek a zamíchej jej do svého oblíbeného jídla.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení