Ořechy a jejich skladování a použití
V minulém článku jsme si představili, co dokáží ořechy způsobit s našim tělem a jaké užitečné látky a minerály ořechy obsahují. Nyní se podíváme na další zajímavosti. Předchozí článek najdete ZDE.
Doporučené dávkování
Jak jsme se dozvěděli v předchozím článku, ořechy obsahují cenné vitamíny a minerály pro správné fungování našeho organismu. Je ovšem důležité jako u všech potravin brát ohled na zkonzumované množství. Ořechy sice obsahují zdravé tuky, ale pokud to s nimi přeženeme, bude nám nejen špatně od žaludku, ale také přibereme. Doporučená denní dávka ořechů pro dospělého člověka se uvádí 30 g.
Namáčení a pražení
Abychom docílili co nejlepší stravitelnosti a využitelnosti látek obsažených v ořechách, je vhodné je před konzumací nechat několik hodin namočených ve vodě anebo krátce na sucho opražit. Obecně je známo, že při vysokých teplotách se z potravin ztrácejí vitamíny a to především vitamín C a některé druhy vitamínu B, ale také cenné nenasycené mastné kyseliny (omega-3, omega-6). Proto se tedy zaměříme na efektnější způsob přípravy ořechů a to je namáčení.
Ořechy namáčíme hned z několika důvodů. Ořechy se ve vodě tzv. aktivují a přispívají tak k lepší stravitelnosti a využitelnosti živin v nich obsažených. Nenamočené ořechy obsahují enzymy zabraňující vzklíčení a zároveň můžou způsobovat trávící obtíže. Po namočení se tyto enzymy deaktivují. Další výhodou namáčení je zbavení se možného prachu a plísně z povrchu ořechu. Každý druh ořechu má jinou dobu namáčení. Níže přikládám tabulku s doporučenou dobou namáčení.
V průběhu namáčení je vhodné vodu několikrát vyměnit. Po uplynulé době namáčení ořechy nepatrně zvětší svůj objem, zesládnou a také u některých druhů půjde lehce oddělat hnědá slupka. Bez slupky bývají ořechy chutnější, avšak právě mnoho cenných látek se skrývá právě ve slupce.
Druh ořechu |
Doba namáčení |
mandle |
8-12 h |
lískové |
8-12 h |
vlašské |
4-6 h |
pekanové |
4-6 h |
kešu, makadamy, pistácie a brazilské ořechy |
nenamáčet |
Skladování
Jakmile ořechy jednou namočíme, je potřeba jich co nejdříve zkonzumovat, protože jsou náchylné kvůli svému vysokému obsahu tuku k degradaci-žluknutí. Jestli jsme namočili větší množství, než stihneme sníst, je zapotřebí nechat tyto aktivované ořechy usušit a uložit do lednice, kde vydrží několik dní. Pokud máme opravdu velké množství ořechů je možné je také uschovat v mrazáku, kde je můžeme skladovat i rok.
Ořechová másla
Z ořechů si můžete vyrobit různé zdravé dobroty. Můžete je použít na výroby rostlinného mléka, jogurtů, ořechových krémů, do kaší a různých pokrmů. V posledních letech patří stále k velmi oblíbeným výrobkům z ořechů ořechová másla. Na pultech obchodů se zdravou výživou i v supermarketech najdeme velké množství těchto báječných kousků, avšak ne každé ořechové máslo je 100% zdravé a plné ořechů. Jak tedy poznat to pravé ořechové?
Pravé ořechové máslo obsahuje co největší množství ořechů, tedy nejlépe 100%. Na trhu najdeme i různě ochucená ořechové másla, je však důležité dívat se na složení. Přídavek vanilky, kvalitní čokolády nebo kakaa nám neublíží. Měli bychom si však dát pozor, pokud ve složení uvidíme navíc sůl, cukr, nebo mléčnou čokoládu. Taková ořechová másla raději nekupovat. Levné varianty bývají také nastavovány různými rostlinnými oleji.
Při koupi je také důležité sledovat datum výroby a koupit to nejčerstvější. Po otevření zakoupeného nebo vlastnoručně vyrobeného ořechového másla je potřeba jej uchovávat na chladném místě a co nejdříve spotřebovat. Určitě někoho potěší srovnání s klasickým máslem, kde ořechové obsahuje kolem 50 % tuků, na rozdíl od másla, které obsahuje 82 % tuků. Rozdíl je také v druhu mastných kyselin, kde u ořechových másel jde především o nenasycené mastné kyseliny, kdežto klasické máslo obsahuje především ty nasycené.
Ořechy by určitě neměly chybět v našem jídelníčku. Přináší nám mnoho zdravotních benefitů. Když už teď víme, jaké minerály a vitamíny nám každý druh dodává, stačí si jen vybrat a nechat se unést jejich lahodnou chutí.
S chutným pozdravem, Renata z MámeChuť.