* POZOR * Bavlněná taška, jako dáreček k nákupu, je do 2.12. bohužel dočasně nedostupná. Omlouváme se za výpadek tohoto zboží.

Jedlý hmyz, EKO jídlo budoucnosti

Cvrček domácí hravě předskočí v obsahu proteinu na 100 g kdejakou proteinovou tyčinku nebo drink. A to se jedná o 100% eko zdroj proteinu, o tom se nedá vůbec diskutovat! Pro lovce informací se obsah proteinu pohybuje kolem 69 g na 100 g hmoty, což je o 255 % více než u hovězího masa!
 
Cvrček je také nečekaným obrem v obsahu vápníku, hodnoty se pohybují kolem 75, 7 mg. Mimo jiné je zdrojem všech 10 esenciálních aminokyselin a vitamínů B2 a B12.
 
 
 
Životní prostředí, aneb eko cvrček
 
Pozitivní informací je podíl jedlé části hmyzu v porovnání se současnými alternativami. Hmyz je jedlý z 80 %. Zbytkový podíl se dá také velice snadno zužitkovat. Jedná se tak o velice ekologickou variantu, která je šetrná vůči životnímu prostředí. Podíl jedlé složky však není jednou eko-lahůdkou. Cvrček domácí vyprodukuje na 1 kg proteinu pouze 1 g skleníkových plynů, což je číslo s konkurencí nesrovnatelné a jí nepřekonatelné. Drůbež na stejný díl proteinu vyprodukuje v průměru 300 g skleníkových plynů, vepříci 1130 g a skot se částečně za svých 2850 g skleníkových plynů může stydět. Stejně tak je cvrček domácí vítězem v soutěži nejmenší spotřeba vody na 1000 g proteinu. Ta je zase enormně nízká, a to pouhý 1 litr vody. Hmyz je a bude potravinou budoucnosti.
 

Chov hmyzu je velmi šetrný k naší planetě v porovnání s chovem tradičních hospodářských zvířat. Hmyz vyžaduje mnohonásobně menší množství vody (až 22000 x méně) než běžné masné farmy na vyprodukování stejného množství proteinů. Stejně tak je to i s krmivem, hmyz potřebuje 12 x méně krmiva než dobytek. Pro chov hmyzu je potřebný jen zlomek areálu, který vyžaduje dobytek. Na produkci 1 kg proteinu potřebuje hovězí dobytek asi 200 m2, vepřový dobytek kolem 55 m2, asi 50 m2 drůbež. Hmyzu postačí pouhých 20 m2.

Do souvislosti s chovem dobytka se dává i produkce skleníkových plynů. Množství, které zejména přežvýkavci vyprodukují je ohromné. Chov dobytka se podílí až na 14,5 % skleníkových plynů z lidské činnosti. Hovězí dobytek vyprodukuje až 7 x tolik CO2 v porovnání s hmyzem. 

 

17 důvodů, proč jíst cvrčky apod.

Do roku 2030 budou všichni jíst cvrčky. Proč ale cvrčci…?

# 1 chutnají 

Cvrččí výrobky byste měli jíst, protože jsou lahodné. Nejen to, cvrččí výrobci potravin se potýkají se stigmatem, takže zjistíte, že je spousta úsilí věnována tomu, aby byly výrobky co nejvíce chutné.

# 2 jsou superfood

Cvrčci se blíží dokonalému jídlu. Doslova vloží krok do vašeho kroku. Cvrčci jsou bohatí na bílkoviny, vápník, železo, omega 3, vitamín B12, vlákninu a mnoho dalšího! Získáte více peněz za to, že budete jíst cvrčky z nutričního hlediska, než kdybyste jedli steak, losos a špenátový sendvič na celozrnném chlebu utopeném v misce s mlékem. Ne, že by to někdo snědl …, ale máte představu. 

# 3 popularita

60% světa už jí hmyz. To jsou miliardy lidí, kteří již praktikují entomofagii. Zábavné slovo hej? ENTOMOFAGIE

# 4 nejudržitelnější zdroj bílkovin

Kriketový protein je nejudržitelnější a vysoce kvalitní protein!

# 5 zajištění potravinové soběstačnosti

Do roku 2050 se k nám přidají téměř 3 miliardy dalších lidí. To je spousta hladových krků k nasycení. Cvrčci jsou zřejmým řešením, protože jsou bohaté na živiny, udržitelní a ekologičtí.

# 6 spasitelé světové vodní krize

Do roku 2030 celosvětová poptávka po vodě překročí udržitelnou úroveň o 40%. Zemědělství si vezme 70% světové sladké vody. Cvrček je ekologický a jeho nároky na vodu a krmivo jsou minimální.

# 7 už jíte hmyz

Hádej co? Každý sní několik hmyzích tvorů denně, aniž by o tom věděl. Vy osobně jste v loňském roce snědli okolo 1 kg brouků v marmeládách, zelenině, ovoci atd.. Změnil se váš život? Ne. Jíst hmyz je normální a je to budoucnost. Není třeba nad tím přemýšlet.

# 8 biologická dostupnost

Biologická dostupnost je divoce podceňována. Přečetli jste si etiketu potraviny a vidíte že obsahuje 20 gramů bílkovin, ale vaše tělo více jak polovinu z toho nevstřebá. Poměr účinnosti bílkovin – kombinace stravitelnosti a biologické dostupnosti aminokyselin – cvrčků patří k nejlepším. Dokonce překonává kaseinový protein.

# 9 rostlinná strava

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé přestávají jíst vegetariánskou stravu, je to, že v jejich stravě chybí železo nebo B12 – což při konzumaci cvrčků není žádný problém! Cvrčci obsahují 3x více bílkovin, než hovězí maso. Pokud je Vaším cílem zisk co největšího množství bílkovin, proč ztrácet čas?

# 10 kompletní profil aminokyselin

Cvrčci obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin. Díky nim je to KOMPLETNÍ PROTEINOVÝ zdroj. Za BCAA můžete stále utrácet 1000 CZK měsíčně, ANEBO si můžete dát cvrčky a získat je přirozeně.

# 11 nejhumánnější živočišný protein na světě

Cvrčci nepotřebují velké množství prostoru (na rozdíl od krav, prasat a kuřat) a jsou usmrceni humánním způsobem mrazem, takže cvrček přirozeně usne ve spánku a už se nikdy neprobudí.

# 12 stravitelnost

Makronutrienty, minerály a vitamíny v cvrčcích jsou lidmi snadno stravitelné, takže jsou pro žaludek snazší než jiné zdroje bílkovin. Pravidelné jezení cvrčků může dokonce snižovat záněty a to je dobrý zdravotní benefit.

# 13 velké množství vlákniny

Cvrčci obsahují okolo 20% vlákniny.

# 14 podporují zdraví střev

Studie prokázaly, že strava bohatá na cvrčky může mít pozitivní dopad na střevní mikrobiom.

# 15 obsahují 5x více omega 3 než losos

To je ten DOBRÝ druh tuku, jen tak mimochodem!

# 16 až 1,5x více vápníku než mléko

Vaše kosti vám poděkují.

# 17 zdravý tuk

Cvrčci dodají Vašemu tělu jenom ty nejzdravější a nejlepší tuky.

hmyz - otaznik

Často kladené dotazy k jedlému hmyzu

# 1 je konzumace bezpečná? 

Konzumace hmyzu je bezpečná pro všechny, kteří nejsou alergičtí na Chitin - to se týká osob alergických na plody moře. Pro všechny ostatní je konzumace hmyzu bezpečná a dnes po celém světě konzumuje hmyz přes 2 miliardy lidí. 

# 2 mohou jíst jedlý hmyz i děti? 

Hmyz je naprosto vhodný a bezpečný i pro děti. Navíc, kromě proteinů dětem skvěle doplní i potřebné vitamíny a minerální látky. 

# 3 jak vypadá chov cvrčků?

Chov cvrčků probíhá ve velkých nádobách o rozměrech 1 x 1 metr. Nádoby jsou vystlány platy od vajíček, po nichž se cvrčci neustále pohybují.  O přísun krmiva a vody se stará krmný robot, který několikrát denně do boxu vše cvrčkům doplní. Zajímavostí je, že cvrčci jsou prvními hospodářskými zvířaty, které dokážeme chovat za pomoci robotů a automatizace.

# 4 čím se cvrčci krmí? 

Cvrčci mají unikátní vlastnost, cokoliv výživného a zdravého jim dáte, to dokáží dokonale vstřebat. Cvrčci jsou tedy krmeni především, ovocem, zeleninou, aby měli pro nás tu nejefektivnější výživovou hodnotu.

# 5 kde se cvrčci chovají?

Cvrčci se chovají na specializovaných farmách. Konkrétně cvrčci, které využíváme k výrobě Grig produktů, pochází z farem ve Španělsku. Naší dlouhodobou vizí je ambice postavit vlastní vertikální farmu na cvrčky v České republice, rádi bychom se stavbou začali během pár let.   

# 6 zpracovává se všechno ze cvrčků? 

Při zpracování cvrčků nevzniká odpad, cvrčci se využívají naprosto celí. To má za následek hned dva velké benefity. Prvním je ekologičnost celého procesu. Druhý spočívá v přínosu pro naše zdraví. Nejvíce vitamínů a minerálních látek se nachází ve vnitřnostech, které u klasických hospodářským zvířat nekonzumujeme, v případě cvrčků je jejich konzumace naprosto bezpečná a obohacující. 

# 7 nebylo by stejné, kdybych si chytil cvrčka na louce?

Určitě ne, jedlý hmyz vždy musí pocházet z certifikovaných farem. Pokud byste si chytili cvrčka jen tak někde na louce, tak nevíte, zdali nesnědl něco nebezpečného.

# 8 kde se vyrábí vaše produkty?

Naše produkty Grig vyrábíme v několika specializovaných výrobních závodech napříč celou Českou republikou.

# 9 proč balíte vaše produkty do plastových obalů? 

V současné době zatím neexistuje žádná jiná ekologičtější alternativa. Bohužel legislativa u potravinářských obalů je velmi přísná.