Jedlý hmyz, EKO jídlo budoucnosti
Chov hmyzu je velmi šetrný k naší planetě v porovnání s chovem tradičních hospodářských zvířat. Hmyz vyžaduje mnohonásobně menší množství vody (až 22000 x méně) než běžné masné farmy na vyprodukování stejného množství proteinů. Stejně tak je to i s krmivem, hmyz potřebuje 12 x méně krmiva než dobytek. Pro chov hmyzu je potřebný jen zlomek areálu, který vyžaduje dobytek. Na produkci 1 kg proteinu potřebuje hovězí dobytek asi 200 m2, vepřový dobytek kolem 55 m2, asi 50 m2 drůbež. Hmyzu postačí pouhých 20 m2.
Do souvislosti s chovem dobytka se dává i produkce skleníkových plynů. Množství, které zejména přežvýkavci vyprodukují je ohromné. Chov dobytka se podílí až na 14,5 % skleníkových plynů z lidské činnosti. Hovězí dobytek vyprodukuje až 7 x tolik CO2 v porovnání s hmyzem.
17 důvodů, proč jíst cvrčky apod.
Do roku 2030 budou všichni jíst cvrčky.
# 1 chutnají
Cvrččí výrobky byste měli jíst, protože jsou lahodné.
# 2 jsou superfood
Cvrčci se blíží dokonalému jídlu. Doslova vloží krok do vašeho kroku.
# 3 popularita
60% světa už jí hmyz.
# 4 nejudržitelnější zdroj bílkovin
Kriketový protein je nejudržitelnější a vysoce kvalitní protein!
# 5 zajištění potravinové soběstačnosti
Do roku 2050 se k nám přidají téměř 3 miliardy dalších lidí.
# 6 spasitelé světové vodní krize
Do roku 2030 celosvětová poptávka po vodě překročí udržitelnou úroveň o 40%.
# 7 už jíte hmyz
Hádej co? Každý sní několik hmyzích tvorů denně, aniž by o tom věděl.
# 8 biologická dostupnost
Biologická dostupnost je divoce podceňována. Přečetli jste si etiketu potraviny a vidíte že obsahuje 20 gramů bílkovin, ale vaše tělo více jak polovinu z toho nevstřebá.
# 9 rostlinná strava
Jedním z hlavních důvodů, proč lidé přestávají jíst vegetariánskou stravu, je to, že v jejich stravě chybí železo nebo B12 – což při konzumaci cvrčků není žádný problém!
# 10 kompletní profil aminokyselin
Cvrčci obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin. Díky nim je to KOMPLETNÍ PROTEINOVÝ zdroj.
# 11 nejhumánnější živočišný protein na světě
Cvrčci nepotřebují velké množství prostoru (na rozdíl od krav, prasat a kuřat) a jsou usmrceni humánním způsobem mrazem, takže cvrček přirozeně usne ve spánku a už se nikdy neprobudí.
# 12 stravitelnost
Makronutrienty, minerály a vitamíny v cvrčcích jsou lidmi snadno stravitelné, takže jsou pro žaludek snazší než jiné zdroje bílkovin. Pravidelné jezení cvrčků může dokonce snižovat záněty a to je dobrý zdravotní benefit.
# 13 velké množství vlákniny
Cvrčci obsahují okolo 20% vlákniny.
# 14 podporují zdraví střev
Studie prokázaly, že strava bohatá na cvrčky může mít pozitivní dopad na střevní mikrobiom.
# 15 obsahují 5x více omega 3 než losos
To je ten DOBRÝ druh tuku, jen tak mimochodem!
# 16 až 1,5x více vápníku než mléko
Vaše kosti vám poděkují.
# 17 zdravý tuk
Cvrčci dodají Vašemu tělu jenom ty nejzdravější a nejlepší tuky.
Často kladené dotazy k jedlému hmyzu
# 1 je konzumace bezpečná?
Konzumace hmyzu je bezpečná pro všechny, kteří nejsou alergičtí na Chitin - to se týká osob alergických na plody moře. Pro všechny ostatní je konzumace hmyzu bezpečná a dnes po celém světě konzumuje hmyz přes 2 miliardy lidí.
# 2 mohou jíst jedlý hmyz i děti?
Hmyz je naprosto vhodný a bezpečný i pro děti. Navíc, kromě proteinů dětem skvěle doplní i potřebné vitamíny a minerální látky.
# 3 jak vypadá chov cvrčků?
Chov cvrčků probíhá ve velkých nádobách o rozměrech 1 x 1 metr. Nádoby jsou vystlány platy od vajíček, po nichž se cvrčci neustále pohybují. O přísun krmiva a vody se stará krmný robot, který několikrát denně do boxu vše cvrčkům doplní. Zajímavostí je, že cvrčci jsou prvními hospodářskými zvířaty, které dokážeme chovat za pomoci robotů a automatizace.
# 4 čím se cvrčci krmí?
Cvrčci mají unikátní vlastnost, cokoliv výživného a zdravého jim dáte, to dokáží dokonale vstřebat. Cvrčci jsou tedy krmeni především, ovocem, zeleninou, aby měli pro nás tu nejefektivnější výživovou hodnotu.
# 5 kde se cvrčci chovají?
Cvrčci se chovají na specializovaných farmách. Konkrétně cvrčci, které využíváme k výrobě Grig produktů, pochází z farem ve Španělsku. Naší dlouhodobou vizí je ambice postavit vlastní vertikální farmu na cvrčky v České republice, rádi bychom se stavbou začali během pár let.
# 6 zpracovává se všechno ze cvrčků?
Při zpracování cvrčků nevzniká odpad, cvrčci se využívají naprosto celí. To má za následek hned dva velké benefity. Prvním je ekologičnost celého procesu. Druhý spočívá v přínosu pro naše zdraví. Nejvíce vitamínů a minerálních látek se nachází ve vnitřnostech, které u klasických hospodářským zvířat nekonzumujeme, v případě cvrčků je jejich konzumace naprosto bezpečná a obohacující.
# 7 nebylo by stejné, kdybych si chytil cvrčka na louce?
Určitě ne, jedlý hmyz vždy musí pocházet z certifikovaných farem. Pokud byste si chytili cvrčka jen tak někde na louce, tak nevíte, zdali nesnědl něco nebezpečného.
# 8 kde se vyrábí vaše produkty?
Naše produkty Grig vyrábíme v několika specializovaných výrobních závodech napříč celou Českou republikou.
# 9 proč balíte vaše produkty do plastových obalů?
V současné době zatím neexistuje žádná jiná ekologičtější alternativa. Bohužel legislativa u potravinářských obalů je velmi přísná.