Ghí máslo, elixír života

Proč by i Tobě rozhodně nemělo doma chybět? Co Ghí máslo přináší našemu tělu? Jak se zpracovává? To vše objevíš v tomto článku :-)

Produkt nalezneš ZDE.

Ghí_BIO_340_v clanku

Co je to vlastně Ghí máslo?

Ghí znali už naše babičky a nazývali ho propuštěné máslo. V minulosti ho měla doma běžně každá hospodyně. Proces propouštění másla byl důležitý pro skladování, protože nebyly chladničky. Z másla se při propuštění odstraní bílkovina, laktóza, voda a jiné netukové látky, které se rychle kazí, a proto takto upravené máslo vydrží v dobře uzavřené čisté nádobě na chladném a tmavém místě několik měsíců.

Vrať se i Ty k tradicím starých mám a používej máslo ve zdravé podobě. Jeho lahodná chuť, krémová konzistence, jemné oříškové aroma Tě jistě dostane. Ghí máslo ocení opravdu všichni.

Tento orientální lektvar života se používá v kuchyni již tisíce let a je jedním ze základních kamenů indické kuchyně. Mohla bych ho přirovnat k olivovému oleji v Itálii, chilli v Mexiku nebo paprice v Maďarsku.

 

Hlavní výhody konzumace

Podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje nutriční hodnotu potravin.

Chutnější než obyčejné máslo – odstraněním mléčné bílkoviny a laktózy se chuť másla zvýrazní a do popředí vystoupí jemné oříškové tóny. 

Bezstarostné skladování – máslo vydrží čerstvé a voňavé pár měsíců v dobře uzavřené čisté nádobě na chladném a tmavém místě a to bez skladování v chladničce.

Lehce stravitelné, ale plné energie – díky absenci laktózy je ideální pro lidi s intolerancí na kasein a laktózu . Ghí představuje lehce stravitelnou formu tukové energie a díky obsahu mastných kyselin se zlepšuje spalování tuků a urychluje metabolismus .

Vysoká teplotní stabilita – snese výrazně vyšší teploty a nepřepaluje se jako klasické máslo. Můžeš ho zahřívat až na 240 °C oproti 150 °C u klasického másla. Při pečení nebo smažení tak nedochází k přepalování látek ak jejich škodlivému uvolňování do potravin.  

Zmírňuje záněty díky obsahu kyseliny máselné a linolové, pomáhá neutralizovat nadbytek žaludečních kyselin a tím upravuje vnitřní prostředí žaludku.

Terapeutický a hojivý účinek při vybraných žaludečních problémech – příznivě může působit při Syndromu dráždivého tračníku, Crohnovy chorobě či Ulcerózní kolitidě.

Hodnotný zdroj Omega 3 a 6, vitamínů A, D, E, K v tucích rozpustných a užitečné.

 

Jaké vitamíny, tuky a minerály obsahuje?

Kvalitní nasycené tuky a proto se řadí se k nejstabilnějším zdrojům tuku a energie.

● Všechny vitamíny rozpustné v tucích – vitamíny A, E, D, K2 a minerály jako draslík, fosfor, hořčík a železo  

Vitamíny A+E chrání buňky před oxidačním vlivem volných radikálů a zpomalují stárnutí, při příjmu vitamínu A spolu s ghí, se výrazně zvyšuje absorbování vitamínu A.  

Vitamíny K2 a D jsou nezbytné pro správný růst a vývoj kostí, chrání před vápenatěním tepen správným vstřebáváním vápníku. Jak? Představ si vápník jako cihlu. Cihly se spojují maltou (vitamínem D) a stavby vedoucí (vitamín K2) dohlíží na to, aby byly cihly postaveny na správném místě, čili aby se vápník dostal přesně tam, kde je potřeba.  

● Butyrát – máselná kyselina zlepšuje fungování tlustého střeva a dopomáhá tělu zbavovat se toxinů, podporuje zásadité prostředí v těle a pomáhá udržovat zdravou hladinu inzulínu.

● Hodnotný zdroj Omega 3 a Omega 6 chrání nervové a mozkové buňky a výrazně podporují paměť a učení.

CLA – konjugovaná kyselina linolová se nachází v mléce volně pasoucích se krav.

● 1 PL obsahuje 12 g čistého tuku – „méně je někdy více“ – v kuchyni s ním zacházej opatrně, stačí ho maličko, aby si vykouzlil chutnou lahůdku, doplnil energii i vitamíny.

 

Kdo toto máslo ocení?

● Sportovci a aktivní lidé hledající chutné a efektivní zdroje energie.

● Ti, kteří hledají hojivý účinek pro podrážděný žaludek a podporu žaludečních šťáv.

● Všichni s intolerancí mléčné bílkoviny, laktózy, kaseinu.

● Biohackeři a fanoušci Bulletproof kávy s Ghí máslem a MCT olejem.

● Ženy, maminky a děti pro jeho skvělou chuť, čisté složení a snadnou stravitelnost.

● Ti, kdo rádi experimentují s novými a kvalitními ingrediencemi při vaření a pečení.

● Všichni, kdo rádi udělají něco navíc pro své zdraví a znají kvalitu dobrých tuků.

 

Ghí z pohledu Ajurvédy 

V Indii se Ghí považuje za nejcennější přírodní tuk a lektvar života díky omlazujícímu a regeneračnímu vlivu na organismus. Využívá při různých duchovních a náboženských obřadech, při masážích, hydrataci a zvlhčování pokožky, ošetření suchých vlasů, léčbě kožních chorob a popálenin.

Označuje se jako harmonická potrava, která svou čistou a povznášející povahou, podporuje fyzickou sílu, čistou mysl, dobré zdraví a dlouhověkost. Podle Ajurvédy ovlivňuje výrazně plodnost a zvyšuje kvalitu spermií a vajíčka pro zdravější plod. Využívá se jako nosič účinných látek obsažených v bylinách a proto se mnoho léčiv připravuje vařením bylin v Ghí. Jeho hojivé vlastnosti se zvyšují délkou skladování.

 

Jak se ghí máslo vyrábí?

Ghí vzniká velmi pomalým propouštěním másla a tento proces spočívá v oddělení netukových složek od těch tukových. Z másla se odpařuje voda a odebírá se vznikající pěna, ve které jsou mléčné bílkoviny, cukr či syrovátka.

Výsledným produktem je proto 100% čirý čistý tuk, který má zlatavou barvu, lahodnou máslovou vůni a chuť s mírně nasládlým ořechovým podtónem. Díky tomuto zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. 

 

A jak se vyrábí České Ghíčko? 

Benefity potraviny jsou přímo závislé na kvalitě vstupních surovin a správném způsobu přípravy. BIO ghíčko je od krav, jejichž život je co nejpřirozenější. Krmí se výlučně trávou v létě a senem v zimě a jsou chována v ekologickém režimu.

BIO kvalitu sleduje kontrolní a certifikační organizace Biokont. České Ghíčko je přirozeně bez lepku, laktózy, soli a umělých konzervantů.     

Ghí vyráběné z mléka volně pasoucích se krav, obsahuje CLA – konjugovanou kyselinu linolovou. Obsah CLA je vyšší v mléce krav pasoucích se na trávě.

Podle nejnovějších výzkumů může CLA přispět k redukci nádorových onemocnění, ke snížení hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku, zmírnit záněty či pomoci zúžit množství tělesného tuku.

 

Jestliže je to čistý tuk, není lepší se mu vyhnout?

Tuk je v dnešním světě neprávem démonizovaný. Je vnímán jako prapůvodce problémů s hmotností a srdečně-cévními onemocněními. Určitě není jedno s čím živočišné tuky kombinuješ, ale kvalitní živočišné tuky jsou výborným zdrojem energie, kterou potřebuješ k vykonávání každodenních činností, dokonce i na spánek.

Pokud v potravě nepřijmeš dostatek tuků, tak nedokážeš optimálně vstřebat vitamíny rozpustné v tuku – A, D, E a K. Přiměřený příjem zdravých tuků a minimalizace těch nezdravých je základem zdravého jídelníčku. Vyvaruj se jim ve smažených jídlech či zpracovaných výrobcích a vyber si raději zdravější alternativu. Energii z „dobrých“ tuků Tvé tělo přemění na palivo, které spálí a neuloží se.

 

Jak toto máslo využívat?

● všude tam, kde bys použil obyčejné máslo nebo rostlinný olej.

● stejně jako klasické máslo k přímé konzumaci nebo přimíchej do kaše či jiného jídla.

● přidej do domácího pečení a vaření jako zdroj zdravých a kvalitních tuků.

● hodí se k široké škále bylin a pomáhá uvolňovat aroma koření.

● skvěle se na něm smaží díky své vysoké teplotní stabilitě.

● k dušení zeleniny, rýže, masa.

● do Bulletproof kávy pro biohackery.

 

Řekni nám upřímně... opravdu Ti bude, po přečtení tohoto článku, doma v kuchyni chybět Ghí máslo?

Začni ho používat i Ty a Tvé tělo Ti poděkuje!

Dej vědět kamarádům o tomto článku, ať jej začnou také používat :-)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení