Pokud máš chuť na zdravý životní styl, tak experimentuj s novými surovinami, které zpestří Tvůj jídelníček a obohatí Tvou kuchyni o esenciální škálu vitamínů.
Nevíš čím na talíři nahradit běžné přílohy jako je rýže a brambory? Tak si přidej na talíř třeba pohanku, amarant, quinou nebo FONIO. Inspiruj se i Ty a dostaň chuť na naše super Fonio. Ochutnej kouzlo nových, zdravých a nepoznaných chutí z Afriky!
Produkt nalezneš ZDE.
Co to je a proč ho jíst?
• PŘIROZENĚ BEZ LEPKU
• AFRICKÁ SUPER-OBILOVINA
• SNADNÁ NA TRÁVENÍ A CHUTNÁ OŘÍŠKOVĚ
• UVAŘENÁ ZA 5 MINUT
• BOHATÉ NA ŽIVINY A AMINOKYSELINY
A to není zdaleka všechno! Čti dál a já Ti povím příběh o pseudoobilnine ze západní Afriky. Hm, ale nejprve si pojďme říct, co to vlastně ty pseudoobilniny jsou a proč jsou tak zdravě populární. Pod pseudoobilninami se skrývají nepravé obiloviny, čili ty, které botanicky nepatří mezi obiloviny, avšak používají na talíři se stejně jako klasické obiloviny. Fonio tak můžeš použít jako alternativu k jakékoliv příloze.
Proč Fonio plní titulky blogů o stravě a zdravé výživě?
Rosička útlá je starověké superzrno, která se sbírá v Africe již přes 5000 let. Pěstovali ho už staří Egypťané. Jeho zrnka patří k nejdrobnějším, no nejvýživnějším.
Vysoký obsah bílkovin se zastoupením více esenciálních aminokyselin, jako methionin, leucin, valin, isoleucin či cystein, oceníš pokud si vegetarián, vegan, sportovec, nebo někdo, kdo se snaží dát tělu maximum důležitých látek. Esenciální aminokyseliny víš do těla doplnit jedině stravou nebo doplňky výživy, tělo si je samo neumí vyrobit.
Dalším bonusem je, že Fonio se neuvěřitelně snadno pěstuje. Vysazuje se na písčité až kamenité půdy a na svůj růst téměř vůbec nepotřebuje zavlažování, hnojení ani ošetření žádnými pesticidy. Zároveň je jednou z nejrychleji rostoucích obilovin na světě a dozrává již za 6 - 8 týdnů.
Jelikož Fonio nevyžaduje žádné další zpracování, je právem považováno za přirozeně organickou obilovinu. Sběr a zpracování Fonia je náročnější kvůli velikosti zrna, ale poskytuje příjem chudým farmářům v Africe a pomáhá obnovit degradovanou kamenitou či pouštní půdu, kde by nic jiného kvůli drsným podmínkám vyrůst nemohlo.
Zrno, které zlepší Tvé zdraví, tvoří živobytí a vede k udržitelnému využívání půdy, si proto opravdu zaslouží výraz superpotraviny.
Pozoruhodný přínos pro naše zdraví
Přirozeně bez lepku - vhodné pro lidi s celiakií a intolerancí na lepek.
Nízký glykemický index - GI 50-60 (např. Bílá rýže GI 70-80), hodí se do jídelníčku lidí, kteří si sledují hladinu cukru v krvi, pro diabetiky nebo při hubnutí.
Lehce stravitelné - díky velkému množství vlákniny podporuje trávení.
Bohaté na esenciální aminokyseliny - methionin (růst vlasů, nehtů, zdraví pokožky), leucin + valin + isoleucin (okamžitý zdroj energie.
Posiluje imunitní systém díky vysokému obsahu železa. Železo eliminuje pocity únavy a vyčerpání. Vhodné pro ty, kteří trpí anémií nebo nedostatkem železa.
Dodáva energii - thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) a fosfor podporují správné fungování látkové přeměny - přeměňují živiny na využitelnou formu energie.
Podporuje myšlení (BRAIN FOOD) - thiamin (B1) a niacin (B3) zajišťují efektivní fungování nervového systému. Minerály železo a zinek napomáhají fungovanání kognitivních funkcí.
Buduje zdravé kosti a zuby - obsahuje vápník, hořčík a fosfor - důležité minerály nezbytné pro zdravý růst a vývin kostí. Je ideální potravinou pro rostoucí děti.
Využití v kuchyni
Fonio je všestranné a snadno použitelné díky neobvykle rychlé přípravě. Snadno ho strávíš a má vynikající oříškovou chuť s nadýchanou texturou připomínající kuskus. Naservíruj ho s masem, rybou, různými druhy zeleniny, na sladko, na slano a klidně ho propašovat na talíř i těm nejmenším v snídaňové kašičce.
Vyzkoušej ho jako alternativu k rýži, quinoi nebo kuskusu, v dušených pokrmech, polévkách, veganských burgery, v plněné paprice, v poke bowls a skvěle se hodí i do salátů, protože Tě zasytí.
Jak na přípravu Fonia?
Nejprve ho párkrát propláchni teplejší vodou. Rozpusť trošku másla / ghí / oleje a přidej hrnek Fonia. Zrnka krátce orestuj a přidej k vaření dva hrnky vody. Osol, přidej oblíbené koření nebo sušené bylinky. Přikryj pokličkou a oheň sniž na minimum. Povař ještě minutku, odstav z ohně a nech ještě 5 - 10 minut odpočívat pod pokličkou. Výsledek - 4 hrnky famózní nadýchaného Fonia!